Dunaferr: a kormány felszólította a Liberty-t

HírKlikk 2024. október 1. 16:20 2024. okt. 1. 16:20

Felszámolást kezdeményeztek kedden a Dunai Vasmű egyik utódcégével, a Liberty-vel szemben. A Dunaferr munkavállalóinak bérrendezése elsődlegesen fontos, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felszólította a céget a dolgozók aktuális béreinek kifizetésére – hangzott el a tárca kora délutáni sajtótájékoztatóján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a munkavállalói bérek rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért felszólítja a Liberty -t, hogy a jövőben is tegyen eleget ennek – hangsúlyozta Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a tárca keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az eseményre azután került sor, hogy aznap délelőtt felszámolási kérelmet terjesztett elő az illetékes törvényszéknél a Dunaferr egyik utódvállalata, a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben a tartozások miatt az ISD Power áramszolgáltató – tudósított a vg.hu. 

Az államtitkár emlékeztetett az előzményekre, az acélipar előtt álló nemzetközi kihívásokra is. Az orosz-ukrán háború kapcsán bevezetett szankciók, illetve a háború előidézte energiaválság mellett, az acél világpiaci ára is lejtmenetben van, így továbbra is veszélyben van a Dunaferr jövője, hiába tett meg minden tőle telhetőt a kormány a helyzet rendezése érdekében.

A Dunai Vasműre egyetlen érvényes és nyertes pályázat érkezett, a Liberty Steel -től, ám a beruházó hiába dolgozott ki egy 100 napos programot a termelés felfuttatására, terveiből végül kevés valósult meg – Lóga Máté szerint – az új tulajdonos főként azt vállalta, hogy biztosítja a dolgozók megélhetését, azonban ezen a téren csekély előrelépés történt. A most kialakult helyzetben folyamatosan tartják a kapcsolatot a céggel, amellyel a következő lépésekről is egyeztetnek. A kormány többféle forgatókönyvvel számol, de meg kell várni az eljárás folytatását. A következő órákban mindez kiderül – mondta Lóga.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint már korábban látszott, hogy a Liberty nem képes teljesíteni a korábbi vállalásait, hiszen alapvető kötelezettségeit sem teljesítette időben.

 Az államtitkár jelezte, hogy a Dunaferr foglalkozáspolitikai szempontból meghatározó foglalkoztató a térségben, a jelenlegi helyzettel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány beavatkozási palettája széleskörű, gyorsan tudnak előremutató választ adni, az aktuális helyzet szerint.

Az államtitkár hozzátette: hogy segíteni fogják a munkavállalókat, attól függően, hogy a következő napokban, hetekben mi történik a vasművel.

Elhangzott: amint történik bármilyen jogi vagy vállalati lépés, a Nemzetgazdasági Minisztérium annak függvényében a lehető leggyorsabban reagál. Úgy vélik, akár napokon belül megoldásért kiálthat a helyzet.

 

Forrás: vg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom