Dúró: nem csak a születésszám, hanem a termékenységi ráta is csökken

HírKlikk 2019. november 9. 13:55 2019. nov. 9. 13:55

A Mi Hazánk Mozgalom a főállású anyaság bevezetését javasolja, mert a kormány jelenlegi családpolitikája elégtelen a népességcsökkenés megállításához - jelentette ki a párt elnökhelyettese szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

 Dúró Dóra közölte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, nyolc év után 2019 az első év, amikor nem csak a születésszám, hanem a termékenységi ráta is csökkenni látszik.

Ugyanakkor, a felmérések szerint a fiataloknak a 70 százaléka, csak egy-két gyermek vállalása mellett tartja megvalósíthatónak a munka és a család összeegyeztetését - tette hozzá.

Elmondta: a Mi Hazánk négy gyermek vállalása esetén vezetné be a főállású anyaságot, ám ennek feltétele volna a többi között a középfokú végzettség és a büntetlen előélet.

Közlése szerint a népességszám csökkenésének az is oka, hogy 31-32 éves korra tolódott ki a nők gyermekvállalásának ideje.

Ennek megváltoztatásához elengedhetetlen a családbarát felsőoktatás és a családbarát pályakezdés feltételeinek megteremtése - mondta a politikus.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy a Momentum képviselői Romániában és Szlovákiában a helyi liberális pártok jelöltjeit támogatják a helyi magyar pártok jelöltjeivel szemben az államfőválasztáson, az elnökhelyettes úgy fogalmazott: elképesztő az a hazaárulással is felérő SZDSZ-es tempó, amit a Momentum megenged magának.

Minden magyar politikusnak és közéleti szereplőnek a magyarság összetartozását kellene elsődleges szempontnak tekintenie - fűzte hozzá.

Ugyancsak kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a Mi Hazánk képviselői országosan, vagy bármelyik önkormányzatban együttműködnének akár a Fidesszel, akár az ellenzéki pártokkal.

Forrás: MTI/Hírklikk