Durva álhír terjed Orbánról

HírKlikk 2019. július 1. 11:47 2019. júl. 1. 11:47

Csak nemrég jelent meg Koncz Zsuzsa, valamint Bródy János, a magyar zenei élet két meghatározó személyiségének vadonatúj dala, egy álhírek terjesztésével foglalkozó oldal pedig máris lecsapott rá: a szöveget alaposan kiforgatták az ismeretlenek, de úgy, hogy a vonatkozó "hírbe" még Orbán Viktor miniszterelnököt is belekeverték, hogy biztosan célt érjenek vele.

Az álhír készítői a Ne mondd (hogy nincs remény) című alkotást kormányellenes dalnak nevezik, amely már a Fidesz szemét is szúrja - írja a hvg.hu. A cikk tartalma szerint a nagyobbik kormánypárt feljelentéssel fenyegette meg Bródyt és Konczot az alkotás miatt, a kormányfő pedig külön "nyilatkozatban" üzent nekik:

 

MINDEN TŐLEM TELHETŐT MEGFOGOK TENNI AZÉRT, HOGY ELNYERJE MÉLTÓ BÜNTETÉSÉT AZ, AKI RÁGALMAZTA SZEMÉLYEM ÉS A KORMÁNYT, HISZEN...

– így a vonatkozó rész Orbán Viktortól, amely tehát nem igaz.

A bicskanyitogató, egyértelműen az érzelmek befolyásolására játszó írás érdekessége, hogy készítőik ezúttal semmit nem bíztak a véletlenre: az egyik ismert magyar bulvárlap, a Blikk Rúzs nevű rovatának nevét felhasználva terjesztik, hátha ezzel is csökkenteni tudják a lebukás esélyét.

A portál szerint a cikk más téren az álhírektől megszokott elemekkel van tele: a helyesírás katasztrófa, kis- és nagybetűk gyakori váltakozása jellemzi, és persze a szövegtörzs körül rengeteg reklámblokk látható.

Az átverés ettől függetlenül a trükkösebb álhírek közé sorolható, a megírói ugyanis olyan mondattal zárják le, amely (szinte) garantált megosztásra sarkallja az olvasót – akkor is, ha az orbáni politika híve, és akkor is, ha az ellene szavazókhoz tartozik. A kamuhír mostanra több oldalra is felkerült, az egyiken már csaknem 4000-en osztották tovább.

Forrás: hvg.hu