Durván nekiestek a leárulózott Fidesznek a saját párttársai

HírKlikk 2020. július 2. 08:08 2020. júl. 2. 08:08

Kaptak hideget-meleget a fideszesek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén – értesült a Népszava. Egy lengyel EP-képviselő ugyanis felháborodottan szóba hozta: Novák Katalin, a magyar párt alelnöke gratulált Andrzej Duda lengyel államfőnek a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában elért sikeréhez. Duda a hatalmon lévő populista, nacionalista Jog és Igazságosság párt jelöltje, míg ellenfele, Rafał Trzaskowski az EPP-hez tartozó Polgári Platform képviseletében kampányol: többen azt kifogásolták, hogy a Fidesz az ellenfélnek „szurkol."

Andrzej Duda sikere azt jelzi, hogy „a lengyel választók erős üzenetet küldtek, miszerint erős családok alkotják az erős Lengyelország alapját", írta Novák Katalin a Twitteren, amitől egyes néppárti EP-képviselők kiborultak. Duda, a populista, nacionalista Jog és Igazságosság párt jelöltje az első, Trzaskowski, aki az EPP-hez tartozó Polgári Platform színeiben indult, a második helyen jutott be a július 12-ikén esedékes második fordulóba.

A lap forrásai szerint, több hozzászóló elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EPP egyik tagpártja az ellenfélnek szurkoljon. Szóba került a nemzeti konzultáció is, amellyel kapcsolatban felszólították a Fideszt: hagyjon fel azzal, hogy manipulatív, félrevezető kérdésekkel bombázza a polgárokat. A vitában két német kereszténydemokrata EP-képviselő is bírálatot fogalmazott meg. Voltak, akik „kommunista stílust" olvastak a magyar párt fejére.

A fideszesek közül Szájer József válaszolt, és azzal érvelt, hogy nekik sem gratulált soha a Polgári Platform, ők miért gratulálnának a lengyel pártnak. Volt, aki szerint „tudván tudva, hogy a lengyel választások mennyire fontosak a Európai Néppárt számára, Duda támogatása hűtlenséggel és árulással ér fel. "

Forrás: Népszava