Durván nekiment Orbánnak a volt nagykövet

HírKlikk 2019. augusztus 28. 13:36 2019. aug. 28. 13:36

Az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen és meg merem kockáztatni, gerinctelen - mondta Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete, a George Washington Egyetem munkatársa a Privátbankárnak adott interjújában. Azt is mondta: egyre erősödik az a vonal a Fehér Házban, amely szerint Orbán Viktor orosz befolyás alá került.

Simonyi András a megjelent interjúval kapcsolatban a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta, szerinte a jelenlegi követ is az általa elmondott tartalmú üzeneteket küldhet haza, különben nem végzi jól a munkáját.

Szerinte a megbízható szövetségesi viszony már-már megkérdőjeleződik; ezt arra alapozza, hogy egy-két olyan dolog történt a magyar-orosz kapcsolatokban, amely igencsak borzolta a kedélyeket Washingtonban, és egyre erősebb Magyarország orosz és kínai orientációja - pont akkor, amikor a nyugati világ ezeknek az emberi jogokat semmibe vevő országoknak a nyomulásával próbál valamit kezdeni. 

Beszélt a májusi Trump-Orbán-találkozóról is, amelyről azt mondta: megkésett és nagyon nehezen összejött találkozó volt, rövid és formális. A 20 perces megbeszélést azzal érdemes összehasonlítani, hogy milyen fogadtatásban részesült Orbán Viktor után a lengyel államfő, vagy nemrég a román elnök, akit egyébként két év alatt kétszer is fogadtak az amerikai fővárosban.

Jelen pillanatban nem olyanok az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatai, amilyennek annak idején Jeszenszky Géza (az Antall-kormány volt külügyminisztere, 1998-2002 között washingtoni nagykövet) és ő (2002-től 2007-ig) sem ilyen viszonyt szeretett volna megalapozni.

Forrás: Klubrádió