Eddig legalább egyeztettek

Lendvai Ildikó 2021. február 28. 21:21 2021. feb. 28. 21:21

Na nem az állampolgárokkal, hanem egymással. Arról, hogyan kell a kommunikációban kimagyarázni, lehazudni valami kínos fejleményt. Ennek, úgy látszik, vége. Amikor a sajtó és az ellenzék elkezdte firtatni, hogy a kormány miért csak a keretünk felét rendelte meg az EU-ban jóvá hagyott Moderna vakcinából, elkezdődött az összevissza hadova.

Először a Fidesz közleményben jelentette ki, hogy ez szemenszedett hazugság, mindent megrendeltek, és különben is Gyurcsány és Gyurcsányné.

Aztán pénteken a miniszterelnök nevezte a rádióban „szamárságnak" a hírt.

Sőt, megismételte a párttársai által már sokszor hangoztatott vádat: az Európai Bizottság túl sokat alkudozott az áron a gyártókkal. A bizottság „megpróbált minél olcsóbban vakcinát szerezni, de pont időt vesztett ezzel... Egy bürokrata fejében a pénz fontosabb nyilván, mint az idő, de a valóságos életben ez fordítva van, mint a brüsszeli buborékban."

A koronavírus sajtóközpont valószínűleg nem hallgatta a főnök rádióbeszédét (elég nem szép tőlük), és a kormány részéről az RTL Klubnak ezt a tájékoztatást adta: „a Pfizer és a Moderna oltóanyaga nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb vásárlási feltételeket és árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának."

Arra nem térnek ki, hogy ha a Modernát drágállták, akkor miért nem sokallták a Modernáéhoz képest dupla árat, amelyért a kínai vakcinából rendeltek 5 milliót. Valamint arra sem, ha az ár mégiscsak számít, miért bürokratázzák le ugyanezért az EU-t.

De ez még nem a vége. Jött Gulyás kancelláriaminiszter, aki szerint nem azért nem rendeltek a Modernából, mert az drága, hanem azért, mert később szállítana. Emellett még a „Gyurcsány és Karácsony egy gyékényen", valamint „oltásellenes baloldal". Arra elfelejt kitérni, hogy egyelőre a Szputnyik is később szállít az ígértnél.

Remélem, világos. Egyrészt aljas hazugság, hogy nem rendelték meg a teljes mennyiséget a Modernából. Másrészt tényleg nem rendelték meg, mert túl drága. Harmadrészt nem az a probléma, hogy drága, hanem hogy nem szállít elég hamar.

Emellett bizonyára azt is értik, hogy a Moderna drága, a kétszer annyiba kerülő kínai vakcina nem. Baj, hogy a Moderna késik, de nem baj, hogy a Szputnyik késik. Baj, hogy az Európai Bizottság figyelembe vette az árat, de nem baj, sőt helyes, ha erre a magyar kormány hivatkozik.

Fiúk, fiúk, nem kellene néha egymással beszélnetek?

Bár nem lehet nagy öröm, megértem..