Eddig példátlan intézkedést hozott a Magyar Honvédség

HírKlikk 2020. augusztus 6. 06:30 2020. aug. 6. 06:30

Minden, ami nem materiális képessége a Magyar Honvédségnek, az a transzformációs parancsnoksághoz fókuszálódik, jelentőségét pedig az adja, hogy ilyenre eddig nem volt példa – fogalmazott az InfoRádiónak Bozó Tibor vezérőrnagy. Hazai, NATO, nemzetközi kapcsolatok szintjén is – magyarázta a vezető.

A nem anyagi, köztük a tudástár, a szabályzatok és szabályzók, a doktrínák, a képzés és kiképzés, a tiszt- és altisztképzés mind-mind olyan képesség, amiért a Transzformációs Parancsnokság és alárendeltjei felelnek a jövőben. „Tehát borzasztóan széles a paletta” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki szerint olyanok lesznek, mint egy lencse, amely „a sok irányból érkező napsugarat egy pontra összefókuszálja”.

Bozó Tibor egyetértett azzal, a transzformációs parancsnokság révén hatékonyabb lesz a Magyar Honvédség, általa ugyanis koordinálva lesznek, hogy egy–egy feladaton ne dolgozzon két–három szervezet, ami korában olykor megesett. Emlékeztetett, a helyőrségekbe már megérkeztek a nyugati technikák, konkrét példaként említve a Leopard 2A4HU típusú harckocsikat, amelyek egészen eltérő harci eljárásokkal és logisztikai háttérrel dolgoznak, mint az elődeiket jelentő orosz T-72-es. Az előbbi, modernebb, „páncélozott számítógépeknek” tehát más filozófiával kell a kiszolgálásukat és felkészítésüket megoldani, amiben – többek között – a transzformációs parancsnokságnak óriási szerepe lesz – magyarázta.

De ugyanez érvényes a szárazföldnél és a légierőnél, valamint a logisztikai eszközök esetében is – tette hozzá a vezérőrnagy, megjegyezve, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fejezte ki magát, hogy a transzformációs parancsnokság egyik feladata az lesz, hogy a honvédséget tanuló szervezetté tegye, hiszen „a fejekben a csere talán a legnehezebb”.

Az MH transzformációs parancsnokság szentendrei székhellyel kezdte meg működését. Alárendeltségébe került az MH Altiszti Akadémia, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH Béketámogató Kiképző Központ, valamint az MH Ludovika zászlóalj.

Forrás: InfoRádió