Egy elborzasztó kampány és ami mögötte van

N. Vadász Zsuzsa 2020. szeptember 5. 13:30 2020. szept. 5. 13:30

Nagyon sokakban kiverte a biztosítékot az Alapjogokért Központ által jegyzett, a Nemzeti Sportban megjelent hirdetés, amely „igazság, erő felemelkedés... Együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét szöveggel szuronyos puskával a harctéren támadó katonákat ábrázol, s amelynek az alján az áll: „keszuljetek.hu”, ami félelmet keltően rossz emlékeket idéz az országnak minimum a felében még akkor is (vagy akkor pláne?), ha ezúttal egy internetes oldal címe. Megnéztük, mi olvasható a megadott linken, s nem nyugodtunk meg. Bár meg nem lepődtünk. Az üzenet még rémisztőbb, tudván, hogy az Alapjogokért Központ ezer szállal kötődik a kormányhoz. 

Kommentár nélkül, álljon itt szó-betű szerint a hitvallás (?), ami feljön a megadott internetes oldalra kattintva.

„Ahogy igaz, hogy nagy nemzetté válni csak az tud, amely megjárja a maga kálváriáját, úgy az is igaz, hogy az igazság erő nélkül keveset ér. Ezeréves keresztény államiságunk történetében voltak daliás idők és sorscsapások is: az igazság mindig a mi oldalunkon volt, de az erő kevesebbszer. A túlélés képessége ezredéves magasságba emelte horizontunkat: teljesítményünk feljogosít minket történelmünk folytatására. Tudjuk, hogy az igazság továbbra is velünk lesz, de erő kell, hogy be is tudjuk azt bizonyítani. Látjuk, hogy a magyarság gravitációs ereje egyre nagyobb, felelősségünk pedig túlmutat a saját magunk sorsán.

Most világosodik meg minden, minden értelmet nyer: a szenvedéstörténet nem volt hiábavaló, célja volt, céllal maradtunk meg. Megértjük, hogy mi magunk vagyunk a legendás felmentő sereg, akikre vártunk. A mi felelősségünk, hogy a velünk élő népekkel tegyük újra naggyá a Kárpát-medencét. Hogy megvédjük magunkat és együtt emelkedjünk fel; hogy együtt építsük a közös jövőt és az új korszakot. Ott vagyunk a győzelem kapujában, és következő nemzedék feladata a döntő ütközet megvívása – hogy Szent István koronájának minden ékköve újra ragyoghasson.

Adódjatok össze és készüljetek, minden nap készüljetek!”

Orbáni sugallat

Az utolsó mondat, a felhívás nem mástól, mint Orbán Viktortól származik. Attól az Orbántól, aki óriási fegyverkezést indított, repkednek a milliárdok (nem forintban!) a különféle – német, amerikai, török – hadifelszerelésekre. A járvány ürügyén kormányfői toborzás is indult: Orbán és emberei rendre arra buzdítják a fiatalokat, s az állás nélkül maradt kétségbeesett szerencsétleneket, hogy lépjenek be a seregbe. Olyan, látszólag teljesen más területen végrehajtott lépések is erősítik a militarizációs szándékokat, mint az iskolába speciálisan felkészített iskolaőrök kirendelése. 

S persze Orbán retorikája még a korábbinál is harciasabb fordulatokra épít. Példaként álljon itt a legfrissebb, pénteki remekbe szabott mondata: „Állig felfegyverkezve várjuk a járvány második hullámát”. (Bár, a magam részéről inkább szeretném, ha maszkkal és óvintézkedésekkel küzdenének-küzdenénk, s nem fegyverekkel harcolnánk a vírus ellen).

Orbán június 6-i, sátoraljaújhelyi beszédében (eléggé hagymázasan fogalmazva) a következőt mondta: „És legelőször is. A legegyszerűbb dologhoz lássatok – Adódjatok össze. Hogy roppant módon felnövekedvén, az Istent is, aki végtelenség, valahogyan megközelítsétek. Nem lesz se könnyű, se egyszerű, de megéri majd. Nagy idők várnak rátok. Készüljetek, minden nap készüljetek. Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött”.

Véletlenek pedig nincsenek

Nem véletlen az egybecsengés: az Alapjogokért Központ augusztus 20-án indította el „igazság, erő, felemelkedés: együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét!” című többhetes szemléletformáló kampányát, amelyet számos, a nyomtatott és online sajtóban, valamint a közösségi médiában megjelenő tartalom, illetve egy honlap is kísér. Egyik fő eleme egy három és fél perces kisfilm, amiben van minden, vérszerződés, küldetés, kereszténység, egy vérből valók vagyunk, futball, sorscsapás, hódító birodalmak, Trianon, zászló, de ragyogó arcú ifjak gyűrűjében csak kimondatik, hogy „Újra ragyogni fog szent István koronájának összes köve”.  



Állami pénzből „vegetáló” kutatóintézet a tettes

De hát hogyan van egy kutatóintézetnek arra temérdek pénze, hogy ilyen nagy kampányt finanszírozzon?  A magunk részéről nagyon nem hisszük, hogy a saját pénzüket költik erre, mi inkább arra tippelünk, hogy a mienket. 

A saját leírása szerint, jelenleg 20 munkatárssal működő központ „budapesti székhelyű, 2013 óta működő jogi elemző- és kutatóintézet... a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartja elsőrendű feladatának a 21. század felfokozott, a jog területére is kiható globalizációs és integrációs folyamatai, technológiai változásai közepette. Az intézet működésének emellett nem titkolt célja, hogy ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben”.

Orbán emberei

Arra már Újhelyi István, szocialista európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet a Hírklikken is megjelent írásában, hogy milyen összefonódás van a központ és a kormány között. A központ a Fidesz pártalapítványától és az MNB egyik alapítványától is milliókat kapott – emlékeztetett, majd felsorolásba kezdett az emberei kapcsán.  

A közpénzben fürdő cég vezetője az a Szánthó Miklós, aki a KDNP ifjúsági szervezetének volt tagja, de a sajtóhírek szerint, képviselte már a Fidelitas-t is az Európai Néppárt ifjúsági tagozatában. Jelenleg egyébként az állami segítséggel összetákolt, több száz újságot és egyéb médiumot kontrolláló fideszes médiagólem vezetője.

A központ stratégiai igazgatója az a Kovács István, aki a Fidesz EP-listáján szerepelt még tavaly és pont lecsúszott a mandátumszerzésről. 

Törcsi Péter kutatási igazgató pedig – a hírek szerint – rendkívül szerencsésen alapít céget. 2018-ban, ahogy elindította saját tanácsadó vállalkozását, máris milliós megrendelést kapott a Miniszterelnökségtől és a Fidesz országgyűlési frakciójától.

Panyi Miklós igazgató-helyettes szemérmesen csak annyit ír magáról a honlapon, hogy az Európai Parlament „néppárti frakciójának magyar sajtótanácsadója” volt, azaz a fideszes EP-képviselők sajtótitkáraként dolgozott.

A cég vezető elemzői közül többen nemrég még a Miniszterelnökségen és a kormánypropagandával foglalkozó Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgoztak. A kormánymédiában rendszeresen szereplő Párkányi Eszter elemző pedig nem is olyan rég, még a Fidelitas szóvivője volt – írta tehát Újhelyi.

A következtetéseket a fentiekből mindenki maga vonja le.

Tiltakozás az Alapjogokért Központ háborúra uszító hirdetése ellen a petíció itt írható alá.