Egy évvel ezelőtt támadták meg a Hamász terroristái Izraelt

HírKlikk 2024. október 7. 14:20 2024. okt. 7. 14:20

Tavaly október 7-én a Hamász-terroristák több mint ötezer rakétát lőttek ki a zsidó államra, a határon áttörve mészárlásokat követtek el a dél-izraeli kibucokban, valamint válogatás nélkül öldökölték le a határmenti Nova fesztivál résztvevőit. A brutális akciósorozat minden korábbinál keményebb választ váltott ki az izraeli hadsereg részéről. Ez óriási civil áldozatokkal járt és jár, ugyanakkor – bár jelentősen meggyengítette – megsemmisíteni továbbra sem tudta a Hamászt.

A Hamász egy évvel ezelőtti brutális terrorja az eddigi legsúlyosabb támadás volt Izrael ellen, amire az izraeli hadsereg szintén brutálisan válaszolt. A terror sokkolta a világot és alapvető, még ma sem teljesen belátható kimenetelű változásokat hozott a Közel-Keleten. A Privátbankár összefoglalta, mi történt az elmúlt egy évben, melyek a legújabb fejlemények, és milyenek a kilátások.

A terroristák teljes családokat végeztek ki házukban, a fesztiválon pedig több mint 350 embert mészároltak le. Emellett mintegy 250 embert túszul ejtettek, és elhurcoltak a Gázai övezetbe. Közülük mintegy 120-an térhettek vissza Izraelbe (többségük fogolycsere keretében), mintegy százan továbbra is fogságban vannak, a többiek életüket vesztették (többségüket kivégezték fogvatartóik vagy a bombázásokban meghaltak, hármukat pedig az izraeli hadsereg lőtte le tévedésből).   

A terrortámadásban – amely a jelek szerint teljesen váratlanul érte az izraeli vezetést – több mint 1100-an vesztették életüket, közülük csaknem 800-an civilek. Az izraeli hadsereg legújabb becslése szerint mintegy hatezer gázai palesztin tört be Izraelbe, közülük 3800-an a Hamász elitalakulata, a Nukhba terroristái voltak. A vérengzést a világ szinte egységesen és erőteljesen elítélte, és támogatásáról biztosította a zsidó államot. A nyugati országok pedig folytatták a fegyverszállításokat az izraeli hadseregnek.

A támadást az izraeli erők sem megakadályozni, sem időben elfojtani nem tudták, ami kívülről nézve nagyon meglepő volt. A Nova fesztiválon történt mészárlás túlélői szerint például hosszú órákat kellett rejtekhelyeken várniuk addig, amíg az izraeli katonák a helyszínre érkeztek – mindez pedig felveti az izraeli vezetés felelősségének kérdését is.

Yair Lapid izraeli ellenzéki vezető, volt kormányfő szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök annak ellenére sem tett megelőző lépéseket, hogy számos figyelmeztetést kapott a támadást megelőző egy évben, és – mint Lapid mondta – már hónapokkal korábban tudott az erőszak várható robbanásáról. A New York Times szerint Szaúd-Arábia szintén arra figyelmeztette előzetesen a zsidó állam vezetését, hogy „robbanás” várható az izraeli megszállás folytatódásának eredményeként. 

(A teljes cikk itt olvasható.)

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom