Egy fideszes képviselő döbbenetes vallomása (videó)

HírKlikk 2019. augusztus 18. 11:25 2019. aug. 18. 11:25

„Kényszerpályán vannak régi Fideszes képviselők, nem tudnak kiszállni a mókuskerékből, azt kell tenniük, amit előírnak nekik: azt hívják meg a pályázatra, akit megmondanak neki, annyiért csinálja meg a kivitelező, amennyiért ő gondolja, nincs érdemben, aki ezt megkritizálja, s ha az ember ezt szóvá teszi, akkor a testületben leszavazzák.... olyan képviselők kellenek, akik megnyomják a gombot arra, amit mondanak nekik és kész” – ezt nem egy ellenzéki önkormányzati képviselő mondta, hanem egy Fideszes.

Galbács Mihály, Gyula fideszes önkormányzati képviselője, egykori alpolgármester a Partizánon videóriportban mesél arról (s ezt jól követhető ábrán is bemutatja a film), hogyan fonódott össze a Fideszes városi elit egy helyi vállalkozói körrel, kik és milyen formában gazdagodnak ebből az együttműködésből a város kárára. Arra is választ kíván adni az interjú, hogy mit tesz a Fidesz felsővezetése, amikor szembesül azzal, hogy a város forrásait hogyan herdálják el.

Az interjúban Galbács Mihály – aki nem tudja, hogy még párttag-e, de önmagát továbbra is Fideszesnek tartja („a fő dolgokban nem lehet feladni az elveket, aki feladja, akkor az nem Fideszes...aki ilyen dolgokat megenged, annak mindegy milyen várat véd, az zsoldos”) – a többi között leszögezi, hogy függetlenként megvívja a csatát, ha nem hajlandók változtatni. „Elég szégyen, hogy vannak olyan gazdasági érdekkörök, amelyek nem tisztességesen, valószínűleg nem tisztességesen, nem a játékszabályok szerint végzik a feladatukat s ehhez asszisztál egy testület” – szögezte le.

Az önmagát második vonalban lévő, szakmával foglalkozó, a gazdasági dolgokat felügyelő személyként jellemző (a pályán 21 éve jelen lévő) Galbács szerint 2010-ben kezdődtek el a folyamatok, amelyek 2014-től felgyorsultak. Bemutatja az összefonódásokat, és forint-fillérre a szóban forgó százmilliók, milliárdok sorsát.

„A mostani polgármester emberileg is megbukott” – húzta alá, majd beszélt arról, hogy a „városban azt mondják, 10 százalék Görgényié, 20 százalék pedig megy a többinek és abból is kap Görgényi”. „2­010 óta tudatosan úgy épült a rendszer, hogy a város nem tud beleszólni, a képviselőtestület csak arra hivatott, hogy rábólintson , aki nem akarja, az kívül találja magát” – jellemezte a helyzetet.

Galbács megpróbálta a Fideszen belül rendezni a dolgot, még Orbán Viktorhoz is eljuttatta azt a belső anyagnak szánt dokumentumot, amelyben a többi között azt írta, hogy volt olyan év az elmúlt öt és félben, amikor a város által kiírt közbeszerzések 93 százalékát olyan cég nyerte el, aminek a tulajdonosa 2010 óta össze van nőve a helyi fideszes városvezetéssel.

Orbán titkársága annyit jelzett vissza, hogy illetékességbőll áttette az anyagot, a többi között annak a Kovács József országgyűlés képviselőnek (Gyula), akit a riportban telefonon megszólaltattak, de aki nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.

Mint korábban a Hírklikk is beszámolt róla, „A gyulai helyzet az önkormányzati választás előtt” címmel Galbács által készített dokumentum június végén született, belső anyagként, de az kiszivárgott. Gyula fideszes polgármestere rágalmazás miatt feljelentette a szerzőt, aki nem tekinti magát árulónak, de ha a Fidesz első emberei nem lépnek az ügyben.

Forrás: Hírklikk