Egy főcím miatt kényszerült lemondásra egy lap főszerkesztője

HírKlikk 2020. június 7. 07:15 2020. jún. 7. 07:15

Lemondásra kényszerült szombaton Stan Wischnowski, a Philadelphia Inquirer című amerikai lap főszerkesztője egy vitatott főcím miatt.

 A főszerkesztő Az épületek is számítanak főcímet adta egy építészeti kritikának, amelynek szerzője a többi között arról írt, hogy a részben a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom szervezte tüntetéseken megjelenő erőszakos elemek üzleteket gyújtottak fel és épületeket rongáltak meg, közöttük műemléképületeket is. A vitatott főcím összecsengett A fekete életek számítanak mozgalom elnevezésével, s a szerkesztőség afroamerikai munkatársai tiltakozni kezdtek.

A lapvezetés bocsánatot kért, a címet megváltoztatta, és a Pulitzer-díjas, 58 éves Wischnowskinak, aki egyben a lapkiadó alelnöke is, le kellett mondania mindkét posztjáról. Lisa Hughes, a kiadó elnök-vezérigazgatója a szerkesztőségnek írt emlékeztetőjében „sértőnek és nem megfelelőnek" minősítette a főcímet, s leszögezte, hogy a lapnak „diverzifikálnia kell" munkatársi gárdáját.

A philadelphiai lap bocsánatkérése a The New York Times bocsánatkérése után jelent meg. A The New York Times ugyanis szerdán közölte Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor véleménycikkét, amelyben a politikus arról írt, hogy helyesnek tartja az erőszakkal szembeni rendőri fellépést. „A nemzetnek helyre kell állítania a rendet" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a hadsereg erre készen áll. A lap a cikk megjelenése után, össztűz alá került, s szintén bocsánatot kért. „Téves szerkesztői döntésnek" minősítette Tom Cotton cikkének megjelentetését.

Forrás: MTI/Hírklikk