Egy hétig tart majd az előválasztás első fordulója

HírKlikk 2021. április 17. 10:21 2021. ápr. 17. 10:21

Kész a menetrend az őszre. A Debreciner nevű portál értesülése szerint az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt megállapodott az előválasztás pontos időbeosztásáról. 

Szeptember 18. és 26. között tartja az ellenzéki összefogás a tervezett előválasztás első fordulóját. Akkor lehet majd először voksolni a miniszterelnök-jelöltekre, valamint a 106 országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeire. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második fordulót kell tartani. Ezt október 4. és 10. között rendezik meg. A képviselőjelölt-jelöltek esetében ilyen nem lesz. Azt indítják a jövő évi parlamenti választáson, aki a legtöbb szavazatot kapja – írja a Debreciner

Már előzőleg is lesznek fontos dátumok. Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését (ezt a civil jelöltektől is elvárják). Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit. Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.

Információk szerint, mind a 106 egyéni választókerületben a hónap végéig megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok. A teljes folyamatot az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) felügyeli majd, amely egyúttal az előválasztás legfőbb operatív irányító szerepét is betölti. A testületbe minden párt delegált egy-egy képviselőt. A DK Sebián-Petrovszki Lászlót, a Jobbik Szabó Gábort, az LMP Hanák Gábort, a Momentum Hajnal Miklóst, a Párbeszéd Kocsis-Cake Oliviot, az MSZP pedig Molnár Zsoltot.

A szocialista párt delegáltja a héten portálunknak is megerősítette, hogy az ellenzéki előválasztás fontos kérdései – egy kivételével – már mind eldőltek. Egyelőre még tárgyalnak arról, miképpen alkalmazható az online tér úgy, hogy minél több választót vonhassanak be, ugyanakkor megfeleljenek az adatkezelési és minden más jogszabálynak. Molnár Zsolt nagyra értékelte, hogy a héten véglegesített etikai kódexben a pártok vállalták, a közösen elfogadott elvek alapján kampányolnak, tiszteletben tartják az előválasztás eredményét és utána segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.