Egy koronavírusos kismama 69 napot töltött az intenzíven

HírKlikk 2021. január 21. 17:31 2021. jan. 21. 17:31

Műtüdővel mentették meg az életét. Szilvia még novemberben lett koronavírusos, súlyos tüdőgyulladása és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt sürgősségi császármetszést hajtottak végre nála, ezzel megmentve a magzat életét. Már mindketten jól vannak, hamarosan találkozhatnak.

69 nap után elhagyhatta a kórházat az a 34 éves kismama, akin sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani a terhesség 34. hetében. A többszörös műtéten átesett anyuka és koraszülött kislánya is jól vannak – közölte a Semmelweis Egyetem .

A műtét után Szilvia állapota stabilizálódott, a császármetszés után öt nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést. Nem sokkal később a koronavírus szövődményei miatt, azonban újból gépi lélegeztetést kellett alkalmazni nála.

A betegágy mellett elhelyezett, a köznyelvben csak műtüdőnek nevezett eszköz segítségével helyettesítették Szilvia tüdőkapacitásának jelentős részét. 2012 óta elérhető ez az eljárás az SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, és eddig olyan 300 esetben alkalmazták a módszert, amikor a hagyományos gépi lélegeztetés nem segített a keringési- és légzészavaron.

A közlemény szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres „műtüdő kezelés” Covid19 okozta tüdőgyulladás terápiáján. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása lesz a Covid19 fertőzésnek, a betegség európai és amerikai megjelenése óta alig néhány esetet regisztráltak csak.