Egy kutatás szerint még több kánikula várhat az emberiségre

HírKlikk 2021. július 27. 17:30 2021. júl. 27. 17:30

Ha nem történik érdemi lépés, három Celsius-fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet 2100-ra.

Nemcsak a melegedés mértéke, hanem a gyorsasága is okozhatja azokat a hőhullámokat, amelyek hőmérsékleti rekordokat idéztek elő Kanada nyugati részén és Szibériában a múlt hónapban – állapították meg kutatók a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban. Az eredmények szerint valószínűleg még több forró nap vár az emberiségre a következő évtizedekben.

Mivel a nagyon gyors melegedés időszakát éljük, fel kell készülnünk a gyakoribb forróságra, mely időszakok nagy mértékben szárnyalják túl a korábbi rekordokat – mondta Erich Fischer, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) munkatársa, a témában készült ENSZ klímatudományi értékelés vezető szerzője.

A kanadai Brit Kolumbiát érintő hőhullámban a hőmérséklet 49,6 Celsius-fokra emelkedett, ez több mint öe Celsius-fokkal több, mint a Kanadában addig valaha mért legmelegebb nap hőmérséklete.

A kutatók szerint a melegedés jelenlegi mértéke évtizedenként mintegy 0,2 Celsius-fok, ez valószínűleg változatlan marad a következő legalább tíz-húsz évben, függetlenül attól, milyen gyorsan képes az emberiség csökkenteni a globális felmelegedésért felelős szénszennyezést.

Fischer elmondta, hogy a klímaváltozás nélkül arra lehetne számítani, hogy a hőmérsékleti rekordok egyre ritkábbakká válnának. Ha a globális átlaghőmérséklet stabilizálódik, például a párizsi egyezményben kitűzött cél szerint a 19. századi érték felett 1,5 Celsius-fokkal nő, a drámai új rekordok jóval ritkábbak lennének. A szakértő szerint azonban a klíma úgy viselkedik, mint egy szteroidokat használó atléta, aki a teljesítménynövelő szerek hatására egyre jobb és jobb teljesítményt nyújt.

A kutatás szerint, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi mértéke változatlan marad, 2100-ra az átlaghőmérséklet három Celsius-fokkal is emelkedhet.

Forrás: MTI