Egy nem létező műfaj művelői kapták idén a Karinthy-gyűrűt

Föld S. Péter 2019. június 26. 16:16 2019. jún. 26. 16:16

Kedves BagiNacsa, engedjétek meg, hogy gratuláljak a mostani kitüntetésetekhez. Ez a Karinthy-gyűrű nem csak azért nagy szó, mert előttetek többnyire a műfaj jelesei kapták, hanem azért is, mert a Magyar Rádió ezzel egy új, nem létező műfajt alkotott. Úgy hívják, hogy kormánypárti humor, melynek meghatározásakor a viccben szereplő egyszeri székely emberre tudnánk hivatkozni, aki, amikor meglátta az állatkertben a zsiráfot, így kiáltott fel: ilyen állat pedig nincs.

Be fogtok kerülni a kultúrtörténetbe, kedves BagiNacsa, még akkor is, ha erre nem mindig lesztek majd büszkék. Most még bizonyára örültök, mert azt hiszitek, olyan díjat kaptatok, amelyet megérdemeltetek. Ez nem így van. Olyan díjat kaptatok, amit Hofi Géza érdemelt meg, Mikes György és Somogyi Pál, Peterdi Pál, Marton Frigyes, Farkasházy Tivadar és még sokan mások.

Ugye, ti is érzitek a különbséget?

A humor, mint talán emlékeztek rá pályátok elejéről, amikor még nem hajoltatok be a regnáló hatalomnak, alapvetően ellenzéki műfaj. Arról szól, hogy kigúnyolja a hatalmasokat, butaságaikat, kisszerűségeket, adott esetben az aljasságot, a gazemberséget. Ezt tette Hofi Gézától kezdve mindenki, aki humoristaként adott magára és nemcsak a pénztárcájának a vastagságát, de a szakmáját is fontosnak tartotta.

Persze, ellenzékben is szoktak rossz dolgokat csinálni, ne adj isten, hibákat, vagy bűnöket elkövetni. Ezeknek a hibáknak, bűnöknek, butaságoknak azonban - éppen „elkövetőik” helyzeténél fogva - sokkal kisebb a súlya az ország, a társadalom szempontjából, mint amikor a hatalmon lévők követik el ugyanezt. Kormányon nagyságrendekkel többet lehet ártani, ezért a sajtónak – a szatirikus médiának különösen – kötelessége a hatalmat ellenőrizni, ha úgy tetszik, visszásságaira rámutatni.

Most sütkéreztek a dicsőségben, de nyilván ti sem vagytok annyira ostobák, hogy azt gondoljátok, mindig úgy lesz, ahogyan most van. Elmúlik majd ez a rezsim, és vele együtt elmúltok ti is. El fogtok tűnni a süllyesztőben kedves BagiNacsa, évek múltán már senki sem fog emlékezni rátok.

Ha ez nem zavar benneteket, akkor persze semmi baj. Carpe diem, ahogyan a művelt orosz mondja, aki két szót megtanult latinul.

 

Forrás: Hírklikk