Egy politikai monstrum uralja a hazai médiát 

Sebes György 2021. május 4. 15:32 2021. máj. 4. 15:32

Magyarországon nem volt mit ünnepelni a sajtószabadság tegnapi világnapján. A média helyzete nem ad okot bizakodásra, ráadásul az Európai Unió részéről is egy különös nyilatkozat jelent meg ezen a napon. Polyák Gábor médiajogász sem lát okot az optimizmusra. 

Magyarországot behálózta a Fidesz médiabirodalma, amelyet nagy pénzekkel és egységes szerkesztési elvekkel egyetlen cél, a jelenlegi hatalom támogatása érdekében tartanak fenn. Az Európai Bizottság ilyen körülmények között – érthetetlen módon – időt húz, pedig már rég megoldhatta volna a problémát, ha átérezné mindennek a súlyát. Ugyanakkor megkerülhetetlen az ellenzéki pártok felelőssége, nekik ugyanis azon kellene dolgozniuk, hogy eljussanak azokhoz a választókhoz, akik nem városokban élnek és nem tudatosan fogyasztanak híreket. Röviden így foglalta össze a helyzetet a Mérték Médiaelemző Központ vezetője.  

Polyák Gáborral május 3-a, a sajtószabadság világnapja alkalmából beszélgettünk. Az ENSZ közgyűlése azért jelölte ki ezt a napot, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára, és hogy emlékeztesse a kormányokat, tiszteletben kell tartaniuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, összhangban az emberi jogok egyetemes nyilatkozatával. Ezen a kiemelt napon azonban elég furcsa nyilatkozat jelent meg az Európai Bizottság egyik alelnökétől. Vera Jourová ugyanis elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. Ezt azzal indokolta, hogy „a tranzakció pénzügyi értéke túl kicsi ahhoz, hogy lépni tudjanak”. Az uniós versenyjogi szabályokat ennél nagyobb ügyekre tervezték. 

„Ez így is van” – mondta Polyák Gábor. Az unió valóban nem tud mit kezdeni a KESMA-val, mert európai méretben olyan picike. Emlékeztetett rá, hogy a Mérték – a Klubrádióval és Jávor Benedek akkori uniós parlamenti képviselővel együtt – már három éve beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz az állami hirdetések diszkriminatív, igazságtalan elosztása miatt, amit a fő problémának tekintenek. A reklámok állami elosztása ugyanis mindenképpen sérti az európai szabályokat. Ha ezt elbírálnák, rosszabb idők jönnének a KESMA-ra – amely piaci értelemben nem egy vállalkozás, hanem egy politikai monstrum –, mert nem lehetne annyi közpénzt önteni bele. Az emberek általában nem is tudják, hogy mi ez a konglomerátum, és mi tartozik hozzá. Nincsenek tisztában vele, hogy például az Origo nem egy önálló intézmény, hanem a fideszes médiabirodalom része, ahogy a Hír TV, az összes megyei lap, vagy a RetroRádió is. Az átlagfogyasztónak tehát nem világos, hogy egy elképesztő méretű birodalmat tartanak fenn az adófizetők pénzéből. 

Sokan dolgoznak azért, hogy ez a helyzet mindenki számára közérthető és követhető legyen – folytatta a médiajogász. E ponton bosszantónak nevezte, hogy Brüsszel állandóan aggódik, miközben lennének eszközei arra, hogy fellépjen a tarthatatlan viszonyok ellen. Példaképpen említette, hogy az EBU (European Broadcasting Union) szavakban ugyan megbélyegzi a helyzetet, viszont felvette tagjai közé az MTVA-t, miközben az nem is médiaszolgáltató. Itthon viszont az ellenzéki pártok is többet tehetnének azért, hogy az átlagos médiafogyasztónak pontosabb képe lehessen a Fidesz által működtetett sokszereplős centrális médiabirodalomról. Polyák Gábor felvetette, hogy sokkal többet várhattunk volna az ellenzéki kézben lévő önkormányzatoktól, amelyek két év elteltével lényegében nulla teljesítményt tudnak felmutatni média-ügyben. Nemhogy közös hálózatuk nincs, de még a saját médiájuk egy része is pont olyan lett, mint amilyen a Fideszé. 

A Mérték vezetőjével szót ejtettünk arról a bojkott-felhívásról is, amelyet Tamás Gáspár Miklós tett közzé. A filozófus azért hirdetett tiltakozó akciót, mert az ATV által működtetett Spirit FM rádió megpályázta és időlegesen meg is kapta a Klubrádió egyelőre kihasználatlan frekvenciáját. Polyák Gábor szerint morálisan teljesen egyet lehet érteni a kezdeményezéssel. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az ATV műsorait sokan nézik és ott lehetőség kínálkozik az ellenzéki vélemények elmondására is. Amit az ATV a Klubrádióval tett, az teljesen vállalhatatlan, de ha onnan is kivonul az ellenzék és a független értelmiség, akkor a saját lehetőségeit nullázza le, hogy széles körben ismertethesse véleményét. Egy politikus pedig nem engedheti meg magának ezt a luxust – mondta a médiajogász.