Egy százalék sem lesz a kiegészítő nyugdíjemelés

NVZS 2019. szeptember 27. 11:08 2019. szept. 27. 11:08

„Úgy tűnik, a nyugdíjemelés tervezésért felelős kormány szeret kétszer adni, a tavalyi és a jövő évi adatok is ezt mutatják, pedig jó esetben csak egyszer, mégpedig januártól kellene emelni, igaz, akkor korrekt mértékben” – szögezte le megkeresésünkre Barát Gábor, nyugdíjszakértő. A hibás tervezés következményét pedig a nyugdíjasok viselik. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója szerint egyébként az lenne elegáns a kormány részéről, ha a most aktuális kiegészítő nyugdíjemelés nem az elvben járó 0,7 százalék körüli lenne, hanem 1 százaléknyi. Merthogy a nyugdíjasok rendre kamat nélkül előlegeznek a költségvetésnek.

„A tisztán árkövető indexálást is lehet jól működtetni, főleg, ha korrekt a tervezés, de az utóbbi időben nem ez tapasztalható” – mondja Barát Gábor, utalva arra, hogy évről-évre ősszel rendre szükségessé válik a kiegészítő nyugdíjemelés. Ugyanis a tárgyévet követő központi költségvetési törvény nyári elfogadása nehezíti a többi között a várható infláció tervezését is, pedig az adja a következő évi nyugdíjemelés alapját.

„Durva tervezési hiba eredménye volt például az idei, 2019. januári 2,7 százalékos nyugdíjemelés, hiszen már a költségvetés nyári elfogadásakor mértékadó elemzők és a Magyar Nemzeti Bank is 2019-re 3 százalékot meghaladó inflációt jelzett előre. „Vagyis illett volna minimum 3 százalékos emeléssel indítani” – szögezte le Barát, megjegyezve, hogy „persze a költségvetés kidolgozása a mindenkori kormány szakmai és politikai felelőssége”.

Miként az évközi folyamatok értékelése is. Ami annyit jelent, hogy a tárgyév első nyolc hónapjának tényadataira alapozva meg kell határoznia a fogyasztói árak növekedésének várható mértékét, s ezen belül értékelni a nyugdíjas infláció alakulását, azt, hogy az meghaladja-e az általános mértéket. Ha igen, akkor ez képezi a visszamenőleg kamat nélkül kifizetendő novemberi – „egyes kormánypárti politikusok által adományként minősített, ám valójában törvény szerint járó ” – kiegészítő nyugdíj emelésnek az alapját.

A kormány által hamarosan kormányrendeletben meghatározandó kiegészítő emelés Barát szerint valószínűleg 0,7 százalék körül lesz, „pedig az előlegezés miatt az 1 százalékos emelési mérték lenne az elegáns lépés”. Ezt az érintettek egész évre számítva egy összegben kapják majd meg. Ugyanakkor a jövő évi nyugdíjemelésnél hátrányt ez nem okoz, mert 2020 januárjában a nyugdíj összegét a tervezett 2,8 százalékos emelés előtt, a százalékos mérték egytizenketted részével meg kell emelni – mutatott rá.

„A 2020 januári 2,8 százalékos nyugdíjemelés mértékét meghatározó tervezett inflációt is  erősen alultervezettnek tartom” – szögezte le az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója. Szerinte jövőre is borítékolni lehet a novemberi kiegészítő emelést. Ezt valószínűsítik a mértékadó prognózisok, kiemelten az MNB előrejelzése. Mint mi is megírtuk, a jegybank szerint az árak 3,4 százalékkal emelkednek 2020-ban, ami 0,6 százalékkal elmarad a januárra tervezett nyugdíjemeléstől. Barát rámutatott, hogy ez annyit jelent, hogy megint a nyugdíjasok fognak előlegezni.

„Úgy tűnik, a nyugdíjemelés tervezésért felelős kormány szeret kétszer adni, pedig jó esetben csak egyszer, mégpedig januártól  kellene emelni, igaz, akkor korrekt mértékben” – mondta, leszögezve: „a hibás tervezés következményét a nyugdíjasok viselik”. Barát szerint azonban ez csak a probléma egy része, ez a fajta tervezés erősen kikezdi a hatályos  indexálás módszerét is, ami amúgy is több sebből vérzik, mivel nem csak tervezési, illetve mértékproblémák vannak vele.