Egy véletlen atomháború 72 perc alatt visszavetheti a Földet a kőkorszakba

HírKlikk 2024. április 21. 06:00 2024. ápr. 21. 06:00

A nukleáris katasztrófa lehetséges forgatókönyvét ismerteti egy ijesztően megalapozott könyvben Annie Jacobsen amerikai biztonsági szakértő.

Lehet, hogy az amerikai elhárító rakéták célt tévesztenek, így nem semmisítik meg az észak-koreai atomrakétát. Lehet, hogy Washingtonból nem érik el telefonon Moszkvát, és tévedésből az oroszok is beszállnak az atomháborúba. Lehet, hogy Amerikából már az orosz rakéták célba érése előtt megsemmisítő válaszcsapást indítanak Oroszország ellen.

Nem valószínű, de lehetséges. De ha valóban lejátszódik a könyv címében is szereplő forgatókönyv (a nemrég megjelent kötet eredeti címe: Nuclear War: A Scenario), akkor a Föld nagyjából olyan katasztrófát szenvedne el, mint 66 millió éve, amikor egy hatalmas meteorit pusztítása kiirtotta a dinoszauruszokat (és az élővilág további jelentős részét) – írja a hvg.hu.

A könyv szerzője, Annie Jacobsen amerikai biztonságpolitikai szakértő. Több mint egy évtizeden át rengeteg amerikai illetékessel, köztük volt védelmi miniszterekkel, elnöki tanácsadókkal, atomkutatókkal beszélt az anyaggyűjtéshez. 

Tévedések, rossz helyzetfelmérések vagy akár egy diktátor őrült pillanatai elegendőek a katasztrófához. William Perry, aki Clinton elnök idején volt védelmi miniszter, úgy véli, „Ma közelebb vagyunk egy – akár véletlen – atomháborúhoz, mint a hidegháború idején."

Utólag visszatekintve a szovjet vezetőkben jobban meg lehetett bízni ebből a szempontból, mint most Putyin elnökben.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom