„Egyedül Tarlós a felelős a patkányok budapesti elszaporodása miatt!” 

HírKlikk 2019. szeptember 17. 16:55 2019. szept. 17. 16:55

Az „Orbán-Tarlós maffia” referencia nélküli céget bízott meg a fővárosi patkányirtással, ráadásul a korábbiaknál három és félszeres áron” - ezért a szocialista párt a budapesti közbeszerzési bizottság soron kívüli összehívását kéri. Mindez közvetlenül azután történt, hogy a Fővárosi Törvényszék szabálytalannak minősítette és felfüggesztette a korábbi közbeszerzési eljárást. A portálunknak nyilatkozó Horváth Csaba, szocialista politikus már egy éve feljelentést tett az ügyben, de akkor sem a rendőrség, sem pedig az ügyészség nem talált bűncselekményre utaló jeleket. Horváth szerint a Tarlós István által felállított vizsgálóbizottságnak egyetlen feladata, hogy a hivatalban lévő polgármester politikai felelősségét az ellenzék jelöltjére kenje. Horváth Csabát munkatársunk kérdezte.

A szocialista párt rendkívüli közbeszerzési bizottsági ülést hirdetett, szeretné kivizsgálni az „Orbán-Tarlós maffia” felelősségét a patkányirtás kudarcában. Ha jól tudom, a bíróság által felfüggesztett döntést Karácsony Gergely is támogatta. Ennek ellenére vizsgálódni akarnak?

Tudomásom szerint Karácsony Gergely csak a közbeszerzési bizottság döntésének első változatát szavazta meg, a másodikat viszont már elutasította, mert félrevezető volt az előterjesztés.  A múltról még annyit érdemes tudni, hogy miután nyilvánosságra hoztuk a patkányirtással kapcsolatos összes problémát, az elmúlt év végén személyesen tettem feljelentést az ügyben. Ezek után a rendőrség és az ügyészség is vizsgálódott, de a hatóság több alkalommal is arról értesített, hogy minden a legnagyobb rendben van, minden törvényes.

Ehhez képest a Fővárosi Törvényszék azt jelezte, hogy a patkánymentesítést érintő közbeszerzés szabálytalan volt. Meglepte?

Nem lepett meg, ugyanis korábban amiatt tettem feljelentést, hogy valakik visszaéltek a hatalommal. A közbeszerzési eljárást felhasználva vélhetően egy Fideszes havert juttattak a munkához. Egy olyan cimborát, aki nem volt képes rá, hogy megfelelő minőségben ellássa a patkányirtás feladatát, aminek ma isszák a levét a fővárosban. Ami legalább ennyire súlyos: a politikailag elkötelezett cég 2018-ra háromszoros áron vállalta el a munkát, amit egyébként a mai napig nem sikerült elvégezni megnyugtató módon.

Mivel magyarázza, hogy a rendőrség és az ügyészség nem vizsgálódott, miközben a bíróság egyenesen hatályon kívül helyezte a patkányirtásról szóló döntést. Ennyire egyértelmű a törvénysértés?

Abszolút, és ezt Tarlósnak már akkor látni kellett volna, mielőtt megírtam a feljelentésemet. Korábban azt is jeleztem, hogy az elmúlt 45 évben a Bábolna Bio Kft. végezte a patkányirtást a fővárosban, európai mértékben is példamutató minőségben. Ennek ellenére egy éve lecserélték a céget a közbeszerzésen frissen debütált konzorciumra, amelynek nem volt ilyen típusú referenciája.  

Ha jól tudom, akkor az ön által is említett RNBH nevű cégnek volt referenciája. Ezért is meglepő, hogy képtelen a fővárosban a patkányok szaporodását megállítani.

Tévedés, rágcsálóirtásra nem volt referenciájuk, talán bogárirtásról hoztak valami papírt. Viszont a fővárosban nem bogár-, hanem a patkánymentesítés lenne a feladat. Amikor tehát Tarlós kiírta a közbeszerzést, akkor nem figyeltek arra, hogy a favorizált cégcsoport képes-e a feladat ellátására. A bírói döntés után mondhatjuk, hogy az RNBH nevű cég képtelen ellátni ezt a feladatot.

Tudni kell továbbá, hogy a Bábolna Bio Kft. évente 300 millió forintért látta el a főváros rágcsáló- és rovarmentesítését. A cég munkájára évtizedekig nem volt panasz, a referenciájuk tehát megkérdőjelezhetetlen volt. A haveri cégcsoport viszont – ha jól emlékszem – ennél 4-5 millióval kevesebbért vállalta ugyan, de már az első percekben nyilvánvaló volt, hogy képtelenek elvégezni a munkát. Ezért bő egy hónap múlva újra a közgyűlés elé járultak azzal, hogy „váratlanul” annyira elszaporodtak a rágcsálók, hogy csak a vállalt összeg sokszorosáért, 650 millióért képesek kiirtani. Ezt a képtelenséget a Fideszes többség, Tarlós István vezérletével mosolyogva megszavazta.

Van valamiféle bizonyítékuk arra, hogy tényleg egy „fideszes haveri ” cégről van szó?

Nincs rá más elfogadható magyarázat. A cég megnyerte közbeszerzési eljárásban a patkánymentesítést – ráadásul referencia nélkül, – majd a szerződés aláírása után a megbízó hajlandó még háromszor annyi pénzt adni, mint amennyiért már egyszer kiadta a munkát!? Nincs rá más épeszű magyarázat, csak a személyes összefonódás léte! Azt persze nem tudjuk, hogy a pénzen osztozkodtak-e valamilyen arányban, vagy valamelyik „főhaver” egyszerűen zsebre vágta. 

A hivatalban lévő főpolgármester korábban mereven elutasította, hogy kivizsgálja az ügyet, de miután a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette a döntést, immár kilátásba helyezett egy vizsgálóbizottság felállítását. A hírek szerint Tarlós Karácsony Gergely felelősségét is vizsgálná. Mit szól hozzá?

Azt mondom, hogy ez abszurdum! Túl azon, hogy túl átlátszó, hogy Tarlós politikai ellenfele nyakába szeretné varrni azt, ami nyilvánvalóan a jelenlegi főpolgármester bűne. Ugyanis egy képviselő mindig abból az anyagból dolgozik, amit elé terjesztenek. Ha becsapják, ha félrevezetik, akkor a hibás adatokból téves következtetésre juthat.

Jelen esetben is az történt, hogy az előterjesztők hazugságságokkal félrevezették a képviselőket. Hazudtak a referencia ügyében, hazudtak árügyben, s megtévesztették őket abban is, hogy egyáltalán képes-e ez a cég a munkát elvégezni. Véleményem szerint nem a képviselő felelős azért, ha hamis adatokból egyszer rossz döntést hoztak, hanem sokkal inkább az előterjesztő, akik a döntéshozók elől – nyilván jó okkal - eltitkolták az igazságot!

Ilyen körülmények között van értelme a főváros által létrehozandó bíróságnak, vagy inkább mielőbb végre kéne hajtani a bírói döntést?

Egyetlen értelme van a vizsgálóbizottságnak, nevezetesen az, hogy Tarlós István – mint oly sokszor megtette – szeretné másra kenni a saját politikai felelősségét! Ugyanis teljesen nyilvánvalóan ő az egyedüli felelős a patkányok budapesti elszaporodása miatt! A vázolt bűntény részletei ugyanis nem most kerültek elő, hanem már a döntés idején felhívtuk rá a figyelmet!

Teljesen nyilvánvaló, hogy bűncselekmény történt, hisz ha valaki megnyeri a közbeszerzési pályázaton a fővárosi patkányirtást, akkor ugyanezért a munkáért nem kérheti el még abban az évben a vállalkozói díj háromszorosát. Teljesen nyilvánvaló az is, ha egy cég nem képes egy bizonyos feladatot ellátni, akkor nem hazudhatja azt, hogy képes rá! Ha megteszi, akkor köztörvényes bűncselekményt követ el. De úgy tűnik, a Fidesz vezette Magyarországon ezt is meg lehet csinálni.

Ráadásul a mai hírek szerint a választási küzdelemben Karácsony Gergely lassan „beéri” Tarlós István támogatottságát, aki az egész vizsgálóbizottság felállításával azt a látszatot keltheti, hogy megpróbál „leszámolni” politikai ellenfelével. Lehet ez a cél?

A napnál is világosabb, hogy Tarlós a négy hét múlva esedékes önkormányzati választásra készülve szeretné „kihallgattatni” Karácsony Gergelyt. Ilyen módon igyekszik másra kenni a saját maga által elkövetett disznóságokat.

Ne felejtse el, hogy az egészségügyi szakemberek szerint közegészségügyi vészhelyzet van, hiszen a patkányok vírus- és egyéb fertőzéshordozók. Ugyanis a legdurvább járványokat a patkányok és madarak terjesztik. Ezért lenne fontos, hogy ne szaporodjanak el a rágcsálók egy városi közegben. S azt se felejtse el senki, hogy Budapest 45 évig patkánymentesnek volt nyilvántartva, az európai világvárosok között egyedüliként. S ezt a helyzetet sikerült megszüntetni Tarlósnak és a hozzá kötődő körnek azzal, hogy egy „haveri céget” bíztak meg a feladattal, ráadásul háromszoros áron!

Gondolja, hogy a választók tudatában vannak mindennek, vagy a kormányzati sajtó elfedi ezt a történetet, ahogy a többit is?

Szerintem ezt minden fővárosinak tudni kell. Mindenesetre Tarlós helyében én borzasztó ideges lennék! Sőt, ha közel tíz évi főpolgármesterség után csak minimális előnnyel indulnék a választásokon, ráadásul a hátam mögött lenne a patkányinvázió, akkor már elkezdenék csomagolni.