Egyre több a 40 év alatti koronavírusos beteg

HírKlikk 2020. augusztus 10. 11:58 2020. aug. 10. 11:58

Az intézményi fertőzések felszámolásával júniusban a 60 évesek, vagy a náluk idősebbek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból. A leginkább veszélyeztetett korosztály aránya az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos.

Ezzel szemben, a 40 év alattiak megbetegedés-száma folyamatosan emelkedik, júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát – derült ki a Semmelweis Egyetem országos adatok alapján elvégzett elemzéséből.

A fertőzöttek közül sokan jártak külföldön, közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal vagy kollégájukkal, aki külföldi utazásból tért haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus. A fiatalabbak esetében, a betegség lefolyása jellemzően enyhébb, és bár az ő szervezetüket is megviseli a vírus, ritkábban van szükségük kórházi ellátásra.

A külföldi utazást a Semmelweis Egyetem továbbra sem javasolja, azt tanácsolja, hogy akinek halaszthatatlan elfoglaltsága van a határon túl, az kövesse az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC, Joint Research Centre-ben) gyűjtött, feldolgozott és nyilvános adatokat, mert a még a zöld jelzésű országokon belül is nagy eltérések lehetnek régiónként. 

Augusztus 1-jétől jelentősen változtak a koronavírus miatt bevezetett szabályok: azoknak, akik az országos tiszti főorvos által az aktuális járványügyi adatok alapján kockázatosnak ítélt sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza Magyarországra, maguknak kell gondoskodniuk az úgynevezett PCR-szűrésről, ha mentesülni szeretnének az automatikus, kéthetes házi karantén alól.

Külföldi utazás után, alapos megfontolást és körültekintést igényel az idősebb hozzátartozók felkeresése is, mivel az ő esetükben a betegség lefolyása jellemzően jóval súlyosabb – figyelmeztettek. A maszk használata zárt térben vagy nagyobb tömegben, és a rendszeres kézmosás továbbra is a legfontosabb óvintézkedések a vírus terjedésének megelőzésében – áll az egyetem közleményében.