Egyre több magyar fiatal költözik végleg Ausztriába

HírKlikk 2024. augusztus 26. 17:15 2024. aug. 26. 17:15

Újabb rekordot döntött az osztrák munkaerőpiacon dolgozó magyarok száma 2023 júliusában, elérve a130 247 főt, ezzel átlépve a 130 ezres határt. A magyar munkavállalók száma immár meghaladja a németekét, akik hosszú ideig vezették a vendégmunkások listáját.

Az osztrák munkaerőpiacon továbbra is jelentős a kereslet, különösen az idegenforgalom és a vendéglátóipar területén, ami folyamatosan vonzza a magyar munkavállalókat, köztük egyre több fiatal, akik végleg Ausztriába költöznek – írta a Pénzcentrum.

A szezonális munkák, különösen a turizmus és vendéglátás területén, jelentős szerepet játszanak abban, hogy nyáron megugrik a Magyarországról érkező munkavállalók száma. Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, a magyar egyetemisták száma pedig 10 év alatt a másfélszeresére nőtt, így jelenleg körülbelül 2600 magyar diák jár egyetemre a szomszédos országban.

A magyarok mellett más országokból érkezett munkavállalók is növelik az osztrák munkaerőpiac sokszínűségét, különösen a volt Jugoszlávia területéről, ahonnan szintén egyre többen dolgoznak Ausztriában. Ugyanakkor a lengyelek és szlovákok esetében alig történt változás, míg az Ukrajnából érkezők száma meredeken emelkedik. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom