Egyre több magyar gondolja úgy, hogy szavazni fog az EP-választáson

HírKlikk 2024. április 17. 08:30 2024. ápr. 17. 08:30

Megjelent az európai parlamenti választások előtti utolsó Eurobarometer felmérés, közölte az Európai Parlament.

A 24.hu összefoglalója szerint a felmérés főbb megállapításai az alábbiak:

– tíz európai közül több mint nyolc (81 százalék) úgy véli, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt még fontosabb a szavazás;

– tízből hat polgár (60 százalék) érdeklődik a közelgő, június 6-9-i európai választások iránt, 11 százalékponttal többen, mint ugyanebben az időszakban az előző, 2019. májusi szavazás előtt;

– a polgárok 73 százaléka szerint az uniós intézkedések hatással vannak a mindennapi életükre;

– az uniós védelmi-, és biztonságpolitika egyre fontosabb kérdésekké válnak;

– a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (33 százalék), valamint a közegészségügy (32 százalék) a választók fő témái.

A választások időpontjának ismerete és a hajlandóság is emelkedett a legutóbbi felmérés óta. A növekedés nagyobb, mint az előző EP-választás előtt mért.

A magyar válaszadók 65 százaléka érdeklődik a 2024-es európai választások iránt (szemben az uniós 60 százalékkal), míg 35 százalékuk nem. Ez 15 százalékkal több Magyarországon, mint ugyanekkor 2019-ben.

A magyarok 70 százaléka mondja azt, hogy valószínűleg szavazni fog, ami három százalékpontos növekedést jelent 2023 őszéhez képest a magyar válaszadók esetében is, és tíz százalékpontos növekedést a 2019. február/márciusi felméréshez képest.

A magyar válaszadók 46 százalékának pozitív, 39 százalékának semleges, míg 14 százalékának negatív a képe az unióról. 56 százalék szeretné ugyanakkor – megegyezően az uniós átlaggal –, ha az EP szerepe nőne, kilenc százalék, hogy maradjon meg a jelenlegi súlya, és 32 százalék, hogy csökkenjen.

A magyar válaszadók számára a közegészségügy kérdése a választások során megvitatandó legfontosabb téma (39 százalék), amelyet szorosan követ (38 százalék) a munkahelyteremtés és a gazdaság támogatása, majd Európa jövőjének kérdése (35 százalék). Az EU védelmi politikája a magyar válaszadók 28 százaléka szerint kellene, hogy kampánytéma legyen.

A magyarok szerint a legfontosabb az energiaellátás biztonsága és ennek infrastrukturális biztonsága (40 százalék) a legfontosabb az EU jövője szempontjából. Ezt követi a katonai védelem és biztonság (34 százalék), a versenyképesség, a gazdasági növekedés és az ipar (33 százalék), valamint az élelmiszer-biztonság és a mezőgazdaság (31 százalék).

A magyar válaszadók 77 százaléka véli úgy, hogy az unió hatással van mindennapjaira, míg 23 százalékuk szerint nem ez a helyzet. Ugyanígy, 77 százalék szerint az ország javára vált az uniós tagság (6 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot), amely érték a 2023 őszi adatokhoz képest négy százalékpontos növekedést mutat.

Forrás: 24.hu