Egyre többen bojkottálják a kártyás fizetést

HírKlikk 2024. június 22. 15:55 2024. jún. 22. 15:55

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben egyre többen használnak készpénzt a vásárlásaikhoz, és egyre több üzlet kéri is, hogy a vásárlóik ezt tegyék.

A G7 számolt be arról, hogy egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést az éttermek és a kisebb üzletek. 

60 forinttal drágább a kávé kártyával fizetve, vagy nem is lehet kártyával fizetni, a belvárosi étterem utcafronti ablakaira nagy betűkkel van kiírva: „mai napon csak készpénz fizetés lehetséges!”. Ez két konkrét példa a kávézókban, éttermekben és boltokban is terjedő gyakorlatra. De a Főzelékfaló étteremlánc az éttermeiben azt is kíírta, hogy tavaly 8,7 millió forintba került neki a kártyaelfogadás, és azért kérte a vásárlókat a készpénzezésre.

A kérés maga nem ütközik törvénybe, viszont a cégek csak akkor járnak el szabályosan, ha lehetővé teszik a kártyás fizetést, vagy megadnak egy számlaszámot, amire azonnali átutalással fizethet a vevő.

A piaci becslések alapján a vendéglátásban körülbelül 50 százalékos most a kártyás fizetések aránya, ami elsőre valóban soknak tűnő kártyadíj valójában nem más, mint az éves bevételhez képest egy becslésünk alapján nagyjából 0,87 százalékos költségelem.

Azonban az azonnali átutalás sem a legegyszerűbb megoldás, mert az ilyen tranzakciónak is lehet költsége, és realisztikusan csak a cég tulajának lehet utalni. Így ha alkalmazott áll a kasszánál, nehéz ellenőrizni a fizetés teljesülését.

De a kártyázás kerülését nem csak a cégek erőltethetik, a vevők is preferálhatják, jellemzően azért, mert ők is készpénzben szerzik a jövedelmüket. Viszont a készpénzezés erőltetése általában összefüggésben van a gazdaság szürkülésével is.

Forrás: G7


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom