Egyre többen veszik ezt az élelmiszert Magyarországon is

HírKlikk 2023. november 17. 03:45 2023. nov. 17. 03:45

A magyarok, a többi európai és amerikai fogyasztóval egyetemben, imádják az őszi szezonban a sütőtököt, amit édesen, vagy akár sósan, különböző ételekben, vagy csak felcikkezve, sütőben megsütve is csemegeként lehet fogyasztani. A sütőtök termelése Európában növekszik, és idehaza is sikertörténet az utóbbi években.

Itthon az októberi szüretre kiderült, hogy szép szezont könyvelhetnek el a magyarországi termelők – írja az Agrárszektor. A magyarok közt évről-évre növekszik a sütőtök népszerűsége, és a hazai gazdák nagyrészt el is tudják látni a keresletet jó minőségű terménnyel. A NAK októberi tájékoztatása szerint, területalapú támogatási adatok alapján körülbelül 1770 hektár a sütőtök termőterülete jelenleg. A magyar sütőtök-nagyhatalom Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, itt több, mint 330 hektáron termesztik a növényt. Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék ezt követik, ahol 200 hektár felett van a termőterület. A hazai termelés 35-40 ezer tonnát tesz ki.

Idehaza a nagydobosi az egyik slágerfajta, ez szereti a homokos talajt, a héja szürkés és erőteljes íze van. Őszi hónapokra nagyszerű tápanyag- és ásványianyag-forrás, gazdag kalciumban, mangánban, cinkben, vasban, de jelentős a C-vitamin, karotin, niacin, biotin, A-, B1-, B2-, B6-vitamin, pantoténsav, folsavtartalma, illetve jelentős a réz és foszfor is, amik a finom íz mellett egészséges élelemmé teszik.

A nagydobosi sütőtök egyébként az első, idehaza termesztésbe vont fajta, ami több évtizedre feledébe merült a XX. század második felében. A hazai piacon ezen kívül még lehet találkozni kanadai sütőtökkel is, amit sonkatök néven is hívnak, ez egy hosszúkás fajta. Feltörekvőben van a hokkaido tök is, ami kis, gömb alakú, pirosas kinézetű sütőtök. Amit viszont a köznyelvben gyakran kevernek a sütőtökkel, az a Halloween-tök. Ez a filmekből, médiából, rajzfilmekből ismert, ikonikus, élénk narancssárga tök, amit angolszász országokban töklámpássá (jack-o'-lantern) faragnak ki. Ez alapvetően inkább díszítési célú tökfajta.

Amit nagyon fontos tudni a sütőtök-szezonban, az az, hogy a kis méretű, dekoratív dísztökök, amiket sokszor őszi díszítésként árulnak, nagyon sok keserű anyagot tartalmaznak, és a NAK arra figyelmeztet, hogy ezek mérgezőek is lehetnek.

Forrás: Agrárszektor


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom