Egyszerre választunk listavezetőt és miniszterelnök-jelöltet

NVZS 2021. október 13. 11:14 2021. okt. 13. 11:14

Somogyi Zoltán nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy az előválasztáson „csak” listavezetőt választanak az emberek, és nem közös miniszterelnök-jelöltet. Mint mondja, plusz legitimációt ad, hogy az emberek maguk döntik el, kit bízzanak meg ezzel a feladattal. A közös országos lista más kérdés: ott – a listavezetőn kívül, akit az emberek választanak ki – a pártok döntik el, milyen sorrendben kerüljenek fel a jelöltek. Sejteni azért lehet, hogy a két miniszterelnök-jelölt finalista lesz az első két helyen. Amúgy is tandemben kell majd kormányozniuk, ha nyer az ellenzék – hívta fel a figyelmet a szociológus.

Nem feltétlenül kell az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének lennie annak a politikusnak, aki megnyeri az előválasztást, ő ugyanis a listavezetői helyet szerzi meg ezzel. Többek között erről beszélt Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője az ATV CSATT című műsorának hétfői adásában. De nem ő az egyedüli, aki ezt a nézetet vallja. Kérdés azonban, van-e realitása egy ilyen forgatókönyvnek? Egyáltalán, mit, kit választunk valójában?

„A közös ellenzéki lista vezetőjét és miniszterelnök-jelöltjét keressük” – vágta rá kérdésünkre Somogyi Zoltán. És különben is, a listavezető az első számú arc a kampányban – fejtegette, hozzátéve: nehezen tudja elképzelni, hogy bárki mást jelöljenek később a pártok, mint a mostani előválasztás második fordulójának győztesét.

„Ebben van egy plusz legitimáció” – hívta fel a figyelmet egy nagyon fontos szempontra. Amikor a pártok döntenek, az más, de most nem ez történt: szavazni, választani hívták az embereket, s így kiderült, hogy a választók kit akarnak látni az összefogás élén. Ez pedig – hogy az emberek közvetlenül döntenek – jóval erősebb legitimációt biztosít, mintha nem közvetlenül választanák meg a személyt, hanem a pártok döntenének róla.

Somogyi Zoltán emlékeztetett arra az erős legitimációra, amit ciklusokon keresztül az biztosított Demszky Gábornak, hogy – az első hivatali megbízását leszámítva, amikor a Fővárosi Közgyűlés döntött a személye mellett – közvetlenül választották őt meg az emberek.

A plusz legitimáció fényében nehezebb lenne nem az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelöltet kinevezni miniszterelnöknek az ellenzék győzelme esetén. Ezt politikailag nagyon nehéz lenne elmagyarázni – húzta alá, hozzátéve: a pártok nemigen mernék felülírni a választók akaratát, „nincs is olyan párt, amelyik megfogalmazná, hogy mást akar”. Az emberek azért mentek ilyen nagy számban szavazni az előválasztáson, s adtak óriási legitimációt a megválasztott személyeknek, mert ők kívántak dönteni. Ha pedig utóbb le akarnák cserélni a győztest, akkor azt csakis előválasztással lehetne most már megtenni – tartotta fontosnak kiemelni a szociológus.

Akkor ez azt is jelenti, hogy a közös ellenzéki lista első öt helyén az előválasztáson indult miniszterelnök-jelöltek lesznek, az elért eredményeik sorrendjében? – kérdeztük. Somogyi szerint nem, hiszen a lista összeállítása, az ott megalkotott sorrend – az egy első hely kivételével – már a pártok megállapodásától függ. Sejtéseket persze meg lehet fogalmazni – mondta, kifejtve: az első két helyen az a két szereplő lesz, aki most nagyon komoly harcban áll egymással. Bármelyikük is nyeri meg a második fordulót, komolyan rá lesz utalva a másikra, s „ha nem vesznek annyira össze, hogy ne tudnának összefogni, egymást fogják segíteni, mégpedig tandemben”. Ilyen volt a Medgyessy Péter-Kovács László duó esete is – hozott fel egy példát a közelmúltból. Ennek bekövetkeztét most is nagyon elképzelhető forgatókönyvnek tartja, amiből pedig az is következik, hogy a héten vesztes lesz a második a közös listán. 

Ami pedig a további sorrendeket illeti: gyakorlatilag mindegy, ki melyik helyen szerepel az első 30-35 helyen belül. Azok ugyanis a befutó helyek, s ezek közül a harmadik éppen olyan jogú tagja lesz az Országgyűlésnek, mint a 10. vagy a 30. Hiszen ők képviselők lesznek – részint, mert biztosan kiesnek előlük jelöltek, részint meg, ha a Fidesz nagyon nagyot nyerne, akkor sok listás hely jutna az ellenzéknek – mutatott rá Somogyi Zoltán. Az biztos, hogy a politikai vezetők, a pártvezetők – a leváltott momentumos elnököt, Fekete-Győr Andrást is beleértve – olyan helyre fognak kerülni a listán, hogy biztos legyen a helyük a parlamentben.