ÉKM: a pilóta rosszulléte okozhatta a szombati repülőgép-balesetet

HírKlikk 2024. április 15. 17:31 2024. ápr. 15. 17:31

A pilóta rosszulléte okozhatta a szombati, két halálos áldozatot követelő repülőgép-balesetet – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hétfőn.

A közleményben emlékeztettek: a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép szombaton fél tízkor szállt fel a tököli repülőtérről, majd három perc múlva megérkezett a Martonvásár - Ráckeresztúr közötti gyakorlólégtérbe, ahol néhány perces repülést követően, majdnem függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült.

A bejelentést követően, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, feltárták azonosították a repülőgép fő darabjait és kormányfelületeit, majd a hétvégén a helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat helyreállították. A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után a rögzített felvétel végéig a repülőgép „vezetetlen repülési jelleget" mutatott – közölte a minisztérium.

Hozzátették, a KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemlében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét.

Forrás: MTI/Hírklikk