Elbukott a rezsiharc, meghozta ítéletét az Európai Bíróság

HírKlikk 2020. július 16. 14:32 2020. júl. 16. 14:32

Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy nem biztosította a nemzeti szabályozó hatóság a villamosenergia- és a földgázhálózatokhoz való hozzáférés díjait megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslathoz való jogot – döntött az Európai Unió Bírósága. A rendeletet csak az Alkotmánybíróságon lehet megtámadni, ami a bíróság szerint „nem tekinthető az irányelvek értelmében vett megfelelő jogorvoslati mechanizmusnak” – írja a hvg.hu.

A luxemburgi testület ítéletében ugyanakkor azt is megállapította: nem ütközik az uniós jogba annak kizárása, hogy a nemzeti szabályozó hatóság a rendszerhasználati díjak megállapításakor figyelembe vegye az energiahálózatokra kivetett különadót és a banki tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségeket. A bíróság szerint, az átlátható piac kialakítására vonatkozó „célkitűzések hatékonyan elérhetők, anélkül hogy a hálózatokhoz való hozzáférés díjainak tükrözniük kellene az e hálózatok üzemeltetői által ténylegesen viselt valamennyi költséget”.

Az energiahasználati díjakra vonatkozó szabályozás miatt, az Európai Bizottság 2018 júliusában idézte a bíróság elé Magyarországot. Az Európai Bizottság azt várta el, hogy Magyarországon ne a kormány, hanem az illetékes hatóság határozza meg a hálózatokhoz való hozzáférés feltételeit, költségeit. A bizottság azt is kifogásolja, hogy Magyarország energiaügyi jogszabályaiban olyan módosításokat fogadott el, amelyek korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy a nemzeti szabályozó szerv hálózati díjakra vonatkozó határozatainak teljes körű bírósági felülvizsgálatát kérjék.

A hvg.hu emlékeztet rá, hogy ez volt az a törvénycsomag, amelyet Németh Szilárd még rezsibiztos korában nyújtott be, azzal az indokkal, hogy „megvédje Brüsszeltől a rezsicsökkentés vívmányait”. 

Forrás: hvg.hu