Eldőlt: Melonit, nem pedig Orbánt választják a lengyel konzervatívok

HírKlikk 2024. június 28. 14:05 2024. jún. 28. 14:05

Tegnap még 50:50 esélyt adott Morawiecki annak, hogy a PiS átlép Orbán tervezett új frakciójába. Nem sokkal utána azonban pártja megállapodott az Olaszország Fivéreivel (FdI) az ECR-en belüli kulcspozíciók felosztásáról. A húsz PiS-képviselő tehát marad Giorgia Meloni frakciójában.

Bár tegnap kora délután Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő a Politico-nak még azt mondta, 50:50 az esélye annak, hogy csatlakoznak az Orbán Viktor által szervezendő új, „Visegrád+" EP-frakcióhoz, a PiS végül később megállapodásra jutott olasz testvérpártjával az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) kulcspozícióinak felosztásáról – írja az Euronews.

Előtte a hírek arról szóltak, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) húsz képviselője átlépne az ECR-ből az új képviselőcsoportba. Ebben benne lenne Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök ANO mozgalma, a szlovák Robert Fico baloldali-populista Smer pártja, valamint Jansa Szlovén Demokrata Pártja (SDS) is, ez utóbbit a szlovén párt egyik EP-képviselője határozottan cáfolta.

A Lengyel Sajtóügynökség (PAP) aztán arról számolt be, hogy a PiS a nap folyamán kompromisszumot kötött az FdI-vel, és felosztották egymás között a frakció vezetői posztjait, megnyitva az utat a megegyezés előtt. Hamarosan tehát hivatalosan is megalakul a Néppárttól jobbra álló új ECR-frakció, amely az EP harmadik legerősebb politikai blokkját alkotja majd.

A PiS és az ECR közti feszültséget jelzi, hogy a képviselőcsoport összetételéről szóló megbeszéléseket szerdán először megszakították, majd egy későbbi időpontra halasztották, végül a lengyel delegáció bojkottja miatt törölték – közölte több forrás az Euractiv-val. Ráadásul a PiS tagjai egymással is nézeteltérésekbe keveredtek arról, hogy ki töltse be a vezetői posztokat.

A PiS többek között a Fidesz és a Marine Le Pen vezette francia Rassemblement National felvételét követelte az ECR-be – értesült a brüsszeli lap. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azonban már előtte kizárta az együttműködést a Fidesszel. Orbánnal való keddi megbeszélésén kiderült: végleg lezárult a Fidesznek az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR) való csatlakozásának kérdése.

„Ha a PiS és az FdI közötti konszenzus megerősítést nyer, ez azt jelenti, hogy még ha Orbán Viktor tervezi is, hogy új képviselőcsoportot alakít az Európai Parlamentben, valószínűtlen, hogy a PiS – Orbán régi szövetségese – részt vesz benne" – értékelte a helyzetet az Euractiv.

A PiS 20 EP-képviselője nélkül ugyanis jelentősen csökkenne az esélye annak, hogy elegendő számú képviselőt szerezzen. Az EP-ben egy pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom