Elegem van!

Millei Ilona 2021. március 29. 15:52 2021. márc. 29. 15:52

Nem a vírusból, nem a bezártságból, még csak nem is egy súlyos betegség fenyegetéséből, hanem az Orbán-kormányból van elegem! Abból, hogy úgy csinál, mintha kormány lenne, miközben teljesen alkalmatlan erre a szerepre, vagy nem is akar a feladatnak megfelelni!

Csak az elmúlt napok ezt alátámasztó eseményeit, az elhangzott szavakat szeretném itt egymás alá fölsorakoztatni. Kezdjük mindjárt a legembertelenebbel. Ma reggelre kiderült, a hajléktalan kórháznak azért kell a Budapesten az egyetlen erre célra alkalmas épületből, a Szabolcs utcai kórházból kimennie, mert az épületbe az OGYÉI-t akarják költöztetni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) épületét ugyanis – amelyik az V. kerületben egy kedves, központi helyen levő, szép kis utcában, a Zrínyi utcában található –, a kormány gyanúsan olcsón eladta egy Habony Árpádhoz köthető vevőnek. Azt mondták, azért olyan olcsón, mert azt a vevőnek ingyen bérbe kell adnia az azt használó intézetnek. Persze! Azért vette meg! Még szerencse, hogy a Habony-körbe csupa irgalmas szamaritánus tartozik! Szegényt már most sajnálom a veszteség miatt, ami emiatt őt érni fogja! 

Az pedig, hogy Magyarországon egyedül a Szabolcs utcai kórházban kapnak emberhez méltó ellátást jelenleg a legkiszolgáltatottabb, leginkább magukra hagyott emberek, és, ha onnan kitessékelik őket nem marad számukra hely ezen a Földön, nos, az nem számít, kit érdekel! Fő, hogy a kormányközeli zsebek telhessenek!

De ebben a kormányban az sem érdekel senkit, hogy bár végre hajlandók beoltani a pedagógusokat, azt is olyan kényszeredetten teszik, és olyan megjegyzéseket fűznek hozzá, hogy az embernek feláll a szőr a hátán. Mit is mondott Orbán Viktor?  „De itt is az iskolában dolgozó, tehát nem diákokat, hanem az ott dolgozó embereket be kell oltanunk ahhoz, hogy az iskolákat ki tudjuk nyitni. Erről persze majd egy nagy vita lesz, hogy helyes-e előrevenni a pedagógusokat. Ugye, a pedagógusoknak nincs könnyű dolguk egyébként. Nagyon fontos munkát végeznek, tán a legfontosabbat, mert mégiscsak a saját gyerekeinket bízzuk rájuk. Van olyan család, ahol több időt töltenek a pedagógusok a gyerekkel, mint mi, szülők. Tehát az ő munkájuk különösen értékes, ugyanakkor van, hogy nyári szabadság, tehát ismerjük ezeket a hangokat, amelyek kritizálják a pedagógusokat, tehát nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban. Sok az igazságtalanság ebben a véleményben, hogy nyáron nem dolgoznak, és így tovább. Az én édesanyám egyébként gyógypedagógusként ment nyugdíjba, tehát én pontosan ismerem ennek a színét is meg a fonákját is. De most az a helyzet, hogyha vissza akarjuk engedni a gyerekeinket az iskolába, ami fontos, akkor be kell oltani a pedagógusokat. Kérek mindenkit, azokat is, akik esetleg fönntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy ezt fogadják el. Nemcsak a pedagógusokat kell egyébként beoltanunk, hanem az iskolai dolgozókat is.”

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati Facebook-posztjában így emlékezett meg a pedagógusokról: „Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan, munkájukból adódóan, naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz. A jövő nemzedékek oktatása és nevelése kétségkívül az egyik legfelelősségteljesebb feladat. Ezért volt indokolt a PDSZ kérése és a kormány döntése. A szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák több mint három hét múlva esedékes nyitása ellen hangolni.”

Túl azon, hogy a PDSZ azért tiltakozott pénteken, mert az iskolákat már április 19-én kinyitnák, ami korai, hiszen a bejelentett oltási ütemezés alapján nem lesz elég idő arra, hogy a beoltott pedagógusokban kialakuljon a megfelelő védettség, a gyerekeket pedig nem oltják, mindkét megszólalásban ott van a beszólás is. Orbán: „Erről persze majd egy nagy vita lesz, hogy helyes-e előre venni a pedagógusokat .(…) „nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban.” Gulyás: „Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan, munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz.” És még (az oltástól a nyitásig eltelő rövid idő miatt jogosan) kritizálni is merik a jólelkű kormány adományát! Arról már nem is beszélek, hogy az intézményvezetőknek ma éjfélig kell az oltásra az érintetteket egy, a hivatalos, központi regisztráción túl egy újabb módon regisztrálniuk, de az érintetteknek maguknak is regisztrálniuk kell a https://vakcinainfo.gov.hu oldalon. Szóval, nem lesz könnyű dolguk. 

De ami a  beszólásokat illeti, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház igazgatója, Bélteczki János  az Ózdi Városi Televízió műsorában arról beszélt:

„Azokat a felvételeket képzeljék el az ózdi kórházban, mint amilyenek tavaly Olaszországban készültek. Ezt éljük meg nap mint nap, óriási terhet ró ránk, mind fizikálisan, mind szellemileg.”

Az ok? A szakorvoshiány, mivel többen nem írták alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Ózdon most 150 covidos beteget látnak, el, 17-en vannak intenzív osztályon lélegeztetőgépen. Ennyi koronavírusos eset ellátásához már komoly átszervezésre volt szükség az osztályok között. Mivel a környék háziorvosi rendszerében is munkaerőhiány van (a 32 praxis jelentős hányada üres), sokan háziorvos helyett is a kórházba mennek. Szerdán negyvenen keresték fel a sürgősségit, közülük 17 embert már haza sem engedtek. Szinte mindegyiküknek oxigént kellett adni, és többeknek tüdőgyulladásuk volt. 

Nos, a kórházigazgatói bejelentés után csak egy dologra futotta a kormány alkalmazottainak, hogy hazugságnak titulálják az elhangzottakat. Az ATV Híradója ugyanis megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Országos Kórházi Főigazgatóságot is az ügyben, és azt a tájékoztatást kapta, hogy „hazugság az az állítás, miszerint az ózdi kórházban az első hullám alatt Olaszországban észlelt állapotokhoz hasonló uralkodna. Az intézmény mind a sürgősségi és akut, mind a Covid-ellátást, mind pedig az oltópontok működtetését saját erőforrásból megoldotta, túlterheltség nem áll fenn”. 

Persze! A kórházigazgató meg nem tudott unalmában más elfoglaltságot keresni magának, mint, hogy maga alatt vágja a fát!

És akkor, amikor az egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók a nap 24 órájából 26-ot dolgoznak azért, hogy életeket mentsenek, amikor már minden talpalatnyi helyen betegek fekszenek, amikor élen vagyunk a napi halálozási adatokban, és húszezer fölötti az elhunytak száma, akkor a Fidesz mamelukjai ki merik jelenteni, hogy nincs itt semmi látnivaló, minden rendben van, tessék továbbhaladni. Sőt, még rá is tesznek egy lapáttal, több kórházban ugyanis irodája is lesz a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítására alakult, „hálapénzkommandó” néven emlegetett csoportnak, amely a Nemzeti Védelmi Szolgálaton (NVSZ) belül működik. Mert a hálapénz adása és elfogadása január óta bűncselekménynek számít, így a szolgálat fő célja a bűnmegelőzés a betegek és az orvosok esetében is. Hát, tényleg, ennél fontosabb teendő jelenleg nincs is!

Persze, nem mindenki segíthet a járvány elleni védekezésben sem! Az ellenzéki önkormányzatok hiába létesítettek, vagy akarnának létesíteni oltóhelyeket, nem tehetik meg, mert arra a kormány nem tart igényt. Csak és kizárólag a kormánypárti önkormányzatok tehetik. Mert a kormánypárti kerületek, városok stb. lakói megérdemlik, hogy ne egymást összevissza fertőző sorokban várjanak az oltásra, az ellenzéki gonoszok nem!

De nem kérnek az ellenzéki segítségből sem, hiába jelentkeztek orvosi végzettséggel, tapasztalattal is rendelkező nagy tudású polgármesterek, szakemberek e célra. Visszautasították Rig Lajos, László Imre, Kincses Gyula, Kunetz Zsombor és Falus Ferenc jelentkezését is!

Amit viszont a fideszesek lelkiismeretfurdalás nélkül megtettek, hogy miközben járvány idején csak 61 milliárd plusz juttattak az egészségügyre, stadionokra, sportra plusz 288 milliárd jutott és egyházi beruházásokra plusz 154 milliárd. Ez a Fidesz-kormány. 

Na, ebből van elegem! De azt gondolom, hogy nem vagyok egyedül! 

Hogy is mondta Joe Biden az Egyesült Államok elnöke, 2021. február 19-én? „A demokrácia sosem a véletlen műve. A demokráciát védenünk és erősítenünk kell. A demokráciáért meg kell küzdenünk, és a demokráciát meg kell újítanunk.” 

Hát tegyük végre azt!