Elegük lett a tűzoltóknak, mert éhbérért kell dolgozniuk: Drámai közleményt adtak ki

HírKlikk 2019. január 27. 18:39 2019. jan. 27. 18:39

„Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza” – hangzik az a közlemény, amelyet vasárnap délután az Országos Sajtószolgálaton keresztül adott ki az Egységes Tűzoltó Szakszervezet. 

A közlemény szerint Magyarország vonulós tűzoltói a napokban kapták meg az  illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, a helyzet pedig drámai, egy hét éve a pályán lévő beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 000 forintot. Mindezt úgy, hogy a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a hárompilléres életpályamodellből két pillér nem valósult meg.

"Azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány ne váltson munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós Tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni” – zárul a közlemény.

Forrás: Hírklikk