Elengedték a koronavírus-gyógyszerrel ügyeskedő orvost

HírKlikk 2021. február 21. 20:45 2021. feb. 21. 20:45

Szabadon engedte a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája azt a budapesti orvost és társát, akik a megalapozott gyanú szerint koronavírusos betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedtek. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség azonban ezt nem tartja elfogadhatónak, ezért fellebbezést jelentett be. Álláspontjuk szerint a bűncselekmény súlyát fokozza, hogy az orvos visszaélt a járványhelyzettel, és tartanak attól, hogy tettét megismételné.

Korábban az Index is megírta, hogy a budapesti orvosnak munkaköréből adódóan hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez. Ezek kizárólag csupán kórházban és szigorúan csak orvosi felügyelet mellett adhatók. A megalapozott gyanú szerint az orvos egy korábbi páciense közreműködésével a betegeknek pénzért, jogellenesen értékesítette a készítményeket.

Még csütörtökön a Fővárosi Nyomozó Ügyészség összehangolt akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat embereivel és a Készenléti Rendőrség egységeivel közösen öt gyanúsítottat hallgatott ki, az orvost és bűntársát őrizetbe vették. Az orvost vesztegetéssel és sikkasztással is vádolják. Bűntársa beismerő vallomást tett, számára az ügyészség bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozta. A Budai Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy a megalapozott gyanú fennáll, de úgy döntött, hogy a két gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az RTL Klub híradójának értesülése szerint az eset a Szent László Kórházban történt, ahol pénteken egy másik ügy is kipattant: őrizetbe vettek egy 42 éves férfit, aki a gyanú szerint hamis igazolásokat adott ki harminc személynek, hogy soron kívül, jogosulatlanul kapják meg a koronavírus elleni vakcinát.

Az Index kereste az ügyben az érintett kórházat és az ügyészséget is, kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ.