Elérhetetlen luxuscikk lehet a csokoládé

HírKlikk 2020. február 14. 17:40 2020. feb. 14. 17:40

Végveszélybe kerülhet a kakaócserje a klímaváltozásnak köszönhetően, és bár a tudósok próbálkoznak ellenállóbb fajták kialakításával, környezettudatosság nélkül nem lesz megoldás.

A Berkeley Egyetem és az egyik legnagyobb csokoládégyártó, a Mars közös kutatásba kezdett, mert a tudósok szerint, rövidesen szinte elérhetetlen luxuscikk lehet a csokoládé. A vészhelyzet oka – sok más növény- és állatfaj veszélyeztetettségéhez hasonlóan – a klímaváltozásban keresendő.

A világ kakaótermelésének több, mint felét két afrikai ország, Ghána és Elefántcsontpart adja, és 40 éven belül mindkettő alkalmatlanná válhat a kakaócserje termesztésére az egyre nagyobb forróság és szárazság miatt.

A kutatások jelenleg elmozdultak a génmódosítás irányába. A tudósok próbálnak olyan kakaófajtákat előállítani, amelyeknek kisebb a folyadékigényük, és jobban tűrik a forróságot. Az eddigi eredmények biztatónak mondhatóak, de egyrészt a génmódosított élelmiszerekkel szembeni ellenállás miatt, egészen biztos, hogy nem felelnek meg mindenki igényeinek.

Ráadásul a tudósok figyelmeztetnek arra is, hogy eredményeik nem lesznek elegendőek az emberiség környezettudatosabb életmódja nélkül.