Elérkeztünk a végjátékhoz, Orbán mindenre képes lehet hatalma megtartásáért

NVZS 2023. június 13. 14:25 2023. jún. 13. 14:25

„Nem akkor voltak a kommunisták a legveszélyesebbek, amikor hatalmon voltak, hanem akkor, amikor védeni kellett a megszerzett hatalmat.” Ez az analógia jutott Herényi Károly eszébe a mai magyarországi helyzetről. Messziről – a Borkai-interjútól – indultunk a volt MDF-es politikussal folytatott beszélgetésben, ám elértünk addig a megállapításig, amit a fentiek alapján szögezett le: Orbánék már védik a hatalmukat, a vagyonukat, miközben az utolsó fillérig mindent le akarnak még nyúlni. Szerinte Orbán már kapkod, elérkeztünk a végjátékhoz, minden esik szét, már csak a hatalomtechnika működik. A pénzhiány által kiváltott kényszerlépések sorozata pedig borzasztó dolgokat tud előidézni.

Minden szempontból óriási hullámokat vetett Magyarországon Borkai Zsolt, a szexbotrányába belebukott volt győri – fideszes – polgármester interjúja. Az ATV Heti Naplójának adott több mint egy órás mélyinterjúban sok érdekes, tovább gondolandó kijelentést tett Borkai. Az egyik ilyen nem is ki-, hanem bejelentés volt: a Fideszből már korábban kilépett egykori olimpikon bejelentette, hogy a jövő júniusi helyhatósági választásokon újra elindul a győri polgármesteri posztért. Független jelöltként akar tehát megküzdeni a győriek szavazataiért, vélhetően a 2019-es győzelme utáni lemond(at)ása miatt a helyébe lépett jelenlegi polgármesterrel, Dézsi Csaba Andrással. 

Ez számos kérdést felvet. Hogyan lehetséges, hogy a kormánypárt nem gondolt arra, Borkai megpróbál visszatérni a politikai színtérre, s szembeszáll az őt ejtő Fidesszel? Mit eredményezhet a kormányzó párt szempontjából, hogy egy, a várost korábban 13 évig közmegelégedéssel irányító (hiszen még a botránya kellős közepén is újraválasztották!) személy elindul a hivatalos Fidesz-jelöttel szemben (akit ugyan még nem neveztek meg, de Dézsi már lelkesen bejelentkezett)? Ráfaraghat-e a Fidesz erre? 

Ezzel érdekes helyzet áll ugyan elő a Fidesz számára, de van másutt is ilyenre példa – mondta Herényi Károly. Szekszárdon a fideszes testület váltotta le a fideszes polgármestert – említett egy esetet arra, amikor a párt egykori és jelenlegi tagjai kerülnek szembe egymással. Ez szerinte nem csoda, hiszen ismert dolog: ahogy fogy a pénz, megcsappan a konc, egymásnak esnek az autokrata rendszerek tagjai. Mára pedig az uniós források elmaradása drámai helyzetet teremtett Orbán és a holdudvar számára, amelynek emberei megszokták, hogy bőségben élnek. A korábbi MDF-es politikus arra számít, hogy az ilyen és hasonló esetek a következő időszakban jellemzővé válnak.

Nem követett-e el a Fidesz súlyos politikai hibát azzal, hogy nem próbálta így vagy úgy megakadályozni Borkai politikai visszatérését? – kérdeztük. Orbánnal az élén a Fidesz egyre több hibát követ el, és nem is csak kicsiket, óriásiakat is, ez is egy ilyen eset – kaptuk a választ. Herényi ezt azzal magyarázza, hogy már nincs Orbán kezében a gyeplő, ő maga is csak rohan az események után. Hatalomtechnikai szempontból ugyan még mindig jól működik az Orbán-rendszer, de ennek a fennmaradási ideje is véges. „Már látjuk, hogyan esik szét minden, a pénzügyi, gazdasági, gazdaságfejlesztési területeken lassan működésképtelenné válik az ország, ahol az egészségügy, az oktatás, a legfontosabb állami szolgáltatások már a padlón vannak. Ilyen értelemben tehát Orbán már rég nem ura a helyzetnek” – szögezte le.

Ugyanakkora a felmérések rendre jelentős fideszes többséget mutatnak ki – vetettük közbe. Herényi ennek okát nem kis mértékben az elképesztő méretű és mélységű félretájékoztatásnak tudja be. Úgy véli, Orbán számára hatalomtechnikai eszközzé vált az az egyoldalú (félre)tájékoztatás, amit a közszolgálatinak nevezett média produkál. Ráadásul most már minden nyíltan zajlik, lásd veszélyhelyzet, „de hát tudjuk, a végjátékban mindenre képesek a hatalom megtartása érdekében” – húzta alá, analógiaként felidézve a rendszerváltás idejére datálható mondást: nem akkor voltak a kommunisták a legveszélyesebbek, amikor hatalmon voltak, hanem akkor, amikor védeni kellett a megszerzett hatalmat. Orbánék pedig védik a hatalmukat, a vagyonukat, miközben az utolsó fillérig mindent le akarnak még nyúlni.

Meddig tarthat még ez a helyzet? – kérdeztük. Herényi szerint már elérkeztünk az orbáni végjátékhoz, a kérdés csak az, hogy meddig tart ki a nép toleranciája. Merthogy arra kell számítani, hogy folytatódik a pénzhiány által kiváltott kényszerlépések sorozata – ez pedig borzasztó dolgokat tud előidézni. Kérdés, meddig tolerálják az emberek az olyan húsba vágó intézkedéseket, mint a helyjegy-árak triplájára emelése, vagy az üzemanyagok adójának jelentős, negyven forinttal történő megemelése, amit ugyan az EU-ra próbálnak kenni, de számítások szerint csak akkor kellene ezt meglépni, ha az euró árfolyama 425 forint körül lenne (e sorok írásakor 379-380 forinton mozog az árfolyam) – fejtette ki Herényi Károly.