Élesedik a helyzet a Krím-félszigeten a vízhiány miatt

HírKlikk 2020. szeptember 19. 19:25 2020. szept. 19. 19:25

Katasztrofális a vízhiány a Krím-félszigeten, miután az ukránok elzárták a vízhálózat nagy részét.

Humanitárius katasztrófával fenyeget a Krím félszigeten kialakult vízhiány – írja a napi.hu a lengyel onet.pl információira alapozva.  A térséget augusztusban szárazság sújtotta, ezért a helyi források, amelyek amúgy is csak töredékét adták a vízellátásnak, elapadtak. A félsziget ivóvízellátásának 85 százalékát a Dnyeper folyóból lehet biztosítani egy erre szolgáló vízvezetéken, ám ezt a kijevi hatóságok lezárták, mondván: csak akkor nyitják meg a vízcsapot, ha a Krím visszakerül Ukrajnához.

A vízhiány több lépcsőben alakult ki. Kezdetben augusztus végén több tucatnyi településről jelezték, hogy csak időnként folyik víz a csapból. Ezt követően, szeptemberre annyira leszabályozták az ellátást, hogy már csak napi hat órán keresztül tudták megnyitni a csapokat az emberek, de ekkor is olyan alacsony nyomáson folyt a víz, hogy nem lehetett felhalmozni egy egész napra elegendőt. A közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amelyeken mocskos víz folyik a csapokból. Az utcán konténerekből szerezhető víz, de ezek sokszor üresek.

Jurij Gocanyuk, a helyi orosz kormány vezetője márciusig kért türelmek a lakóktól, akik kénytelenek elszenvedni, hogy a borítékolható ukrán lépésre 2014 óta nem készültek fel az orosz hatóságok. Eközben a kijevi propaganda arról szól, hogy a félsziget lakóit túszul ejtette az orosz hatalom, és nem adja meg nekik a hadifoglyoknak is járó ivóvizet. Betelepítésekről is írnak, amelyek célja – az ukrán fél szerint – a félsziget nemzetiségi összetételének megváltoztatása. Emellett a népesség bővülésére vezetik vissza a vízigény növekedését.

Forrás: Napi.hu