Élet-halál kérdése Magyarországon a jövő évi választás

HírKlikk 2021. július 27. 20:50 2021. júl. 27. 20:50

Orbán Viktor legyőzéséhez hatalmas akadályokat kell legyőznie a sokszínű magyar ellenzéknek, de a jövő évben esedékes választások a szó szoros értelmében élet-halál kérdést jelentenek. A felmérések szerint a hat magyar ellenzéki párt sokszínű összefogásának van esélye Orbán Viktor, az „illiberális demokrácia” bajnoka kormányzásának befejezésére. Ám az ellenzéki szövetség összetételében a liberális fiataloktól a kisvárosi konzervatívokig terjed, és ez kétélű kardnak bizonyulhat – írja a Politico.

A választási matematika szerint csak az ellenzék széles összefogása képes annyi szavazatot vonzani, hogy az esélyt adjon Orbán ellen, de egy ilyen széles koalíció mindenképpen azzal jár, hogy a feszültségek és rivalizálások soha nincsenek messze a felszíntől. Márpedig a tavaszi választások nagy tétet jelentenek mind Európa, mind Magyarország számára – szögezi le a Politico

Ha Orbán elnyer még egy periódust, akkor még inkább próbára teszi majd az EU fősodor és a Budapest közötti viszonyt. Orbán és nacionalista Fidesz pártjának veresége lehetőséget nyit az EU-val fenntartott kapcsolatok újjáalakítására, de a szövetségen belüli eltérések miatt kérdés, hogy ez milyen lesz – írja a cikk, amely idézi Tamás Gáspárt Miklóst, aki szerint az Orbán elleni szövetséget a kétségbeesés hozta létre. 

A Politicónak nyilatkozva, mind a hat miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy van esély a győzelemre, de mind a hat szólt a hatalmas belső és külső kihívásokról is. Belül a régi szélsőjobboldali és antiszemita terheket cipelő Jobbik befogadása nagy kihívás a liberálisabb csoportok számára, az ellentmondásos LGBTQ+ törvény már a felszínre hozott megosztottságokat, és az előválasztások a rivalizálást táplálják. Kívülről a kormány propaganda-gépezetének támadásai jelentenek kihívást, valamint az, hogy a Fidesz kezében lévő sajtón át az ellenzék nem tudja eljuttatni üzeneteit a választókhoz. Az ellenzéki vezetők mindenekelőtt ahhoz fűznek reményeket, hogy a szavazók aggódnak a demokrácia magyarországi állapota miatt. 

Dobrev Klára, az EP alelnöke, és egyben a baloldali liberális DK miniszterelnök-jelöltje elmondta: felbukkant egy új típusú szavazó, akinek nem fontos, hogy jobb-, vagy baloldal, liberális, vagy szociáldemokrata, az a lényeg, hogy demokrata legyen. 

A legutóbbi felmérések kapcsán, a cikk megállapította: az eredmények figyelmeztetést jelentenek az ellenzéki stratégák számára: a legfőbb feladat az, hogy az Orbánnal elégedetlen embereket motiválják arra, hogy valóban elmenjenek szavazni. Sok függ majd egyrészt a 106 körzetben tartandó előválasztásoktól, valamint attól, hogy hányan mennek majd el szavazni. 

A Fidesz kifelé magabiztosságot sugall, és úgy tesz, mintha az ellenzék kampányának nem lenne jelentősége. Deutsch Tamás a cikk szerzőjének kifejtette, „A helyzet teljesen olyan, mint a labdarúgásban. A csapat természetesen minden meccs előtt elemzi az ellenfél stratégiáját, és felkészül arra. Végső soron azonban az ellenfél  taktikája érdektelen, mert a győzelem kulcsa a saját játékunk”. Közben azonban a Fidesz gépezete keményen dolgozik azon, hogy már ebben a korai stádiumban elgáncsolja az ellenzéket. A szavazók maileket kapnak Orbántól, az állami média a kormánypárt összeesküvés-elméleteit ismételgeti, és azon van, hogy diszkreditálja az ellenzéki összefogás legnépszerűbb alakjait, mindenekelőtt Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert. Az ellenzéki politikusok pedig arról számolnak be, hogy az állami médiában nem csak nem jutnak szóhoz, de sokszor még hirdetési felületet sem tudnak vásárolni. Ezért az ellenzék nagymértékben támaszkodik a közösségi médiára, valamint az utcai kampányolásra. 

Ám ha sikerül is az ellenzéknek legyőzni ezeket az akadályokat, még akkor is igen nagy kihívásokkal kell szembenéznie a hatékony kormányzásban. Orbán politikai stratégiája keretében a kulcspozíciókba a szövetségeseit helyezte, mégpedig szokatlanul hosszú idejű mandátumokkal, vagyis az új kormány mindenhol Orbán-barát arcokkal találkozik majd. Sok orbáni reform visszafordításához kétharmados többség kellene a parlamentben, és a kormány jelentős lépéseket tett az elmúlt hónapokban, hogy az állami vagyon nagy részeinek ellenőrzését hűséges kezekbe helyezze – írta a szerző, és újra Dobrev Klárát idézte, aki hangsúlyozta: a jelenleg érvényes berendezkedésben sok olyan pont van, amelynek fő célja, hogy ha nem a Fidesz van kormányon, akkor az új kormány számára lehetetlenné váljon a kormányzás. Ezért az ellenzéki összefogás közös dokumentumot adott ki, amelyben széles körű társadalmi egyeztetést helyez kilátásba az új alkotmány kidolgozásához. 

(A cikk szerzője, Lili Bayer egyébként idézte az írásban szinte az összes miniszterelnök-jelölt véleményét.)