Életveszélyes, hogy a fiatalok nem utasítják el az autokráciát

HírKlikk 2023. szeptember 13. 20:45 2023. szept. 13. 20:45

Életveszélyes, amit a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik nemzetközi felmérése állapított meg, nevezetesen hogy a fiatalság egyáltalán nem utasítja el az autokráciát, sőt. Mert lehet, hogy a liberális demokrácia nehézkes, de nincs jobb alternatíva nála, és az csak mese, hogy a tekintélyuralom hatékony – mutatott rá a konzervatív bécsi Die Presse.

Egykor Angela Merkel kancellár fejtette ki, hogy minél távolabb van egy-egy nagy háború, annál inkább csökken a lakosság részéről a kompromisszumkészség és üt a hazardőrök órája. Ezt erősíti meg a már említett felmérés. A többség ugyan a demokráciát pártolja kormányzati formaként, de a támogatók egyre kevesebben vannak.

A kockázat nem az, hogy egyes államok egyik pillanatról a másikra átmennek diktatúrába, hanem sokkal inkább, hogy a liberális demokráciát fokozatosan leszalámizzák, és csupán választási demokráciává torzul – mutat rá a Die Presse, hozzátéve: a végén pedig már csupán névlegesen lesz demokratikus.

Ugyanakkor ott van Kína, ahol Hszi olyan kapitális hibákat követett el a járvány kezelésében, hogy azért egy demokráciában már rég leváltották volna. Az autoriter rendszerekből azonban hiányzik az öngyógyító erő.

Lehet, hogy Putyin sosem merte volna megtámadni Ukrajnát, ha a tanácsadói nem azt szajkózzák, amit hallani akart. Ám egy autokráciában, ahol nincs szabadság, jobb nem ellentmondani a nagyembernek – mutatott rá a lap.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom