Elfogytak az idei vízumkérelmi időpontok a budapesti amerikai nagykövetségen

NVZS 2023. augusztus 3. 11:28 2023. aug. 3. 11:28

Az idei évben már nem lehet Budapesten amerikai vízum-időpontot kérni az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén – tudta meg a Hírklikk. A magyar állampolgárokra vonatkozó amerikai vízumszigorítás bejelentése előtt még október elejére lehetett kérni időpontot.

Szemmel láthatóan bepánikolt sok, az Egyesült Államokba a jövőben beutazni vágyó magyar annak hírére, hogy az USA azonnali hatállyal megszigorította a magyar állampolgárok beutazásához szükséges engedély, az ESTA beszerzésének a feltételeit, kinyilvánítva, hogy aki egy évben többször is ki akar utazni az USA-ba, annak már vízumot kell igényelnie ehhez. Ennek jele, hogy két nap alatt elfogytak a vízumkérelem benyújtásához szükséges időpontok a budapesti amerikai nagykövetségen. Ez azt jelenti, hogy 48 óra leforgása alatt három havi időpontot foglaltak le a kiutazni vágyók – ugyanis keddig csak október elejéig volt telített a „naptár”.

Ennek persze több oka lehet. Egyrészt az, hogy sokan további szigorítástól tartanak. Bizonyára többekben az is felmerült, hogy esetleg teljesen megszüntetik a most már csak korlátozott – de azt legalább továbbra is – biztosító elektronikusan igényelhető beutazási engedélyt a magyarok számára. Nem kizárt az sem, hogy vannak, akikben az is felmerült, hogy az amerikaiak esetleg még jobban megnehezítik (ellehetetlenítik?) a magyarok bejutását az USA-ba.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, az Egyesült Államok – a budapesti nagykövetsége által kiadott közleménnyel – kedden tudatta, hogy azonnali hatállyal szigorított a magyar útlevéllel rendelkező személyek ESTA-feltételein. Az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren keresztül igényelt utazási engedély érvényességi idejét két évről egy évre csökkentették, s az engedély érvényessége egyszeri használatra korlátozódott.

Ezt azzal indokolták, hogy Budapest elmulasztotta a vízummentességi program biztonsági követelményeinek a teljesítését.