Elhallgattatnák a Klubrádiót: „intellektuális csőd” – kommentálta a döntést Arató András

Harkai Péter 2020. szeptember 11. 13:37 2020. szept. 11. 13:37

Már az NMHH honlapján is megjelent, hogy 2021. február 14-től lejár a Klubrádió frekvenciaengedélye, amit az állami médiaszerv nem kíván meghosszabbítani, a frekvenciára pályázatot írnak ki. Az évtizede egyetlen ellenzékinek számító rádió tulajdonosát, Arató Andrást kérdeztük a megdöbbentő hírről s arról, hogy elnémul-e a rádió. 

– A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint, a Klubrádió most lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága alatt több alkalommal is megsértette a médiatörvényt, és emiatt különböző jogkövetkezményeket alkalmazott a médiaszolgáltatóval szemben – állítja a szervezet közleménye. Ennek értelmében, az a döntés született, hogy a rádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát nem hosszabbítják meg. A rádió kérelme a hosszabbításnak nem tesz eleget, pályázatot ír ki a Budapest FM 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciára. Mi vár Önökre és ránk hallgatókra február 15-étől?

– Úgy döntöttek, hogy a törvényes kérelem ellenére, nem hosszabbítják meg a rádió frekvenciáját, mint ön is említette. A hivatkozásuk azt sejteti, mintha törvénysértések sorozatát követte volna el a rádió 19 éves működése alatt. Elég csak arra hivatkozni, hogy soha, semmilyen számottevő büntetésben nem volt részünk. Tehát ha az állításuk igaz lenne, annak már lett volna nyoma.

– Mintha pont az ellenkezője miatt fordultak volna többször is bírósághoz?

– Valóban, a frekvenciaengedélyünket már megtámadták nem is egyszer és ez ügyben zajlott bírósági eljárás, nem is egyszer – 2010-től, amikor az első törvénysértésük történt ellenünk, mivel a Médiatanács sorozatos törvénysértést követett el velünk szemben. 2014-ben bírósági ítéletek sora zárult azzal, hogy mindenben igazunk van. Azóta is tart a pereskedés az általuk okozott károk mértékéről.

– Bármilyen konkrét hivatkozási alapot megjelölt a Médiatanács, amiért ezt a döntést meghozta? 

– Az általam olvasott közleményben semmi ilyesmi nem szerepel – feltehetően, ha kialakul bármilyen jogvita, majd kitalálnak valamit. Talán túl hangos reklám vagy bármi hasonló reveláció. Most egyelőre a megfelelő jogi eszközöket keressük éppen, hogy mivel tudjuk a hatalom döntését megmásítani.

– Minderről kaptak személyes, hivatalos értesítést is vagy szimplán az internetről értesültek a hírről?

– Személyes értesítésről nem tudok, bár én egyelőre home office-ban működöm, de nem tudok róla. S miután a Médiatanáccsal papír-alapon rögzített a kapcsolatunk, bármilyen, a rádiót érintő értesítésnek postán kellene megérkeznie. Erről eddig nem értesültem.

– Meglepetésszerűen érte Önöket ez a hír és döntés vagy számítottak rá?

– Úgy fogalmaznék, hogy nem számítottam rá, de nem vagyok meglepve. Ha belegondolunk, hogy ez merénylet az itt dolgozó 80 ember és a több százezres hallgatótáborunk, nem mellesleg a médiapluralizmus, nem a kormányt szolgáló média ellen, ez egy intellektuális csőd is. Ez annak a rendszernek, amit szolgál, sem jó. Azt természetesen tudtuk, hogy lejár a frekvenciaengedély, amire a törvény adta lehetőségekkel készültünk, a megadott időben beadtuk a meghosszabbítás iránti kérelmünket, ami most hét évre is szólhat a korábbi öt évvel szemben. Ezt mi időben beadtuk.

– Valóban akkora a baj, mint amilyennek látszik?

– Nagyon nagy baj van. Immár a rádió nyílt elhallgattatása a cél. Nem mondom azt, hogy a kormánynak joga van mindehhez, de módja van rá. A törvénynek van egy ilyen passzusa. Ha Ön teszem azt előttem sétál a körúton és a kezemben van egy féltégla, módomban áll fejbe vágni, bár jogom nincs hozzá. Pontosan ez történik most velünk – bár általában nem úgy éljük az életünket, hogy arra figyeljünk, hogy aki mögöttünk jön, fejbe vág-e vagy sem.

– Az elmúlt húsz évük alatt kerültek-e hasonló helyzetbe?

– Persze, 2010-ben, rögtön a NER megszületése után kísérelt meg hasonlót a Médiatanács és három évig tartó pereskedés után, kimondta a bíróság az igazunkat.

– Milyen lehetőségeik vannak a döntés elleni fellépésre?

– Erre most nem tudok és nem is akarok válaszolni, mert pont ezeket a jogi lehetőségeket vizsgáljuk. De a Klubrádió több százezres hallgatottságának is megvan a módszere kifejezni, hogy ezzel nagyon nem ért egyet – amint a színiegyetem hallgatói is megtalálták a módját, hogy kifejezzék tiltakozásukat. Keressük az ellenállás lehetőségét mind jogi úton, mind a hallgatóinkkal közösen.