„Éljen meg ebből ez az átkozott” – Ezt üzenték Orbánnak a közmunkásbér emelése után

NVZS 2021. december 17. 15:36 2021. dec. 17. 15:36

Jelen állás szerint mintegy 84 500 ember érezheti úgy, hogy jót tett vele a kormány – vagy inkább rosszat? A legfrissebb adatok szerint ugyanis ennyi a közmunkás jelen pillanatban Magyarországon. Az ő havi bérük emelkedik majd januártól. Hogy ennek van némi köze ahhoz, hogy jövőre választások lesznek? Az nem lehet véletlen, hogy Orbán Viktor fontosnak tartotta saját maga sietve bejelenteni a hírt, még azelőtt, hogy ugyanazon a napon megjelent volna a vonatkozó rendelet. Nem aratott teljes sikert a bejelentés. Ami nem véletlen. Már csak azért sem, mert ezek a legkiszolgáltatottabb emberek ma már csak a minimálbér felét kapják, miközben nyolc éve még a háromnegyedére voltak jogosultak. Az emelés jó részét ezúttal még el is viszi az infláció

Úgy indult december 15-én az emelések menete, hogy Orbán Viktor videón kora délután üzent: a Facebookra feltett kisplakátocskán mosolyogva, célratörő tömörséggel tudatta: „100 ezer forintra emeljük a közmunkások bérét!”. Hogy nagyobb nyomatékot adjon annak, kinek köszönhetik az emberek az emelést, szépen aláírta az üzenetet. Sokaknál célba is talált a nem annyira burkolt üzenet, annál a hölgynél például egyértelműen, aki a következőképpen kommentálta Orbán szavait (s most tekintsünk el attól, hogy a címzés nem éppen helyes, a fogalmazás pedig eléggé zagyva): „Miniszter úr ez szép lépés volt öntől. A városok és a falvak nekik köszönhető, hogy nem gazosak és így kinéznek”

Az orbáni üzenet után pár órával már meg is jelent a Magyar Közlönyben a kormány vonatkozó, 704/2021. (XII. 15.) rendelete a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér jövő évi mértékéről. Ennek megfelelően, a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére a minimálbér 50 százaléka lesz jövőre, azaz bruttó 100 ezer forint. Ez 15 ezer forinttal haladja meg a jelenlegi bruttó bért. A mintegy 17,5 százalékos emelés azonban reálértéken csak tízet tesz ki, miután az éves infláció legalább hét százalékos lesz az év egészében. A minimum középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörben a 260 ezer forintos garantált bérminimum felét, azaz 130 ezer forintot kapnak a munkások. A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetők ezen összegek 110 százalékát kapják, a hat órában foglalkoztatottak pedig 55 százalékot.

A közmunka után járó bér a kezdetekben, 2011-ben még a minimálbér bruttó 73,1 százaléka volt, s mint látjuk, jövőre már csak az 50 százaléka lesz. De ki emlékszik már a múltra? A közfoglalkoztatást annak mai formájában amúgy a második Orbán-kormány találta ki, részben a foglalkoztatotti létszám kozmetikázására, részben azért, hogy a helyi fideszes emberek, kiskirályok a kezükben tudják tartani a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb embereket, akiket adott esetben arra is rá tudnak „venni”, hogy szavazataikkal erősítsék a pártot, illetve a jelöltjét. A jövő évi választáson is jól jöhetnek ők a Fidesznek. Igaz, már nincsenek annyian, mint a kezdetekben voltak.

Forrás: közfoglalkoztatási portál

A közfoglalkoztatásban résztvevő személyek havi átlagos száma 2021 októberében 86,4 ezer főt tett ki, az előző év októberéhez képest 9,3 százalékkal (8,8 ezer fővel) levesebb. A béremelés azonban még így is több tízezer embert érint.

Lehet, hogy nem ezek a tízezrek kommentálták Orbán Viktor bejelentését, ugyanis a bejegyzés alatti több ezer hozzászólás között temérdek negatív, gúnyos, de még durvább reakcióval is találkozhatunk. Csak néhányat idézzünk ezek közül (De figyelem! A helyesírási hibákat nem mi tettük bele, azokat csak benne hagytuk):

„A te béredet is ennyire kellene le csökenteni” 

„...Szegyen.....meg az is hogy ebben az orszagban kell lenni.....”

„Éljen meg ebből ez az átkozott”

„Az már 66000Ft nettóban. Elnézve az inflációt, sokra nem mennek vele.”

„A jó isten remélem még fog szomoritani és keserű sorsod lessz!!!!!” 

„Egy átlagos tescós bevásárlásra talán elég... szánalom komolyan... bezzeg az Orbán család havi 180 millióból dőzsől! Nem hiába a cinikus önelégült vigyor... soha többé fidesz!”

„Húszezer a gyógyszerem. Harmincezer a csekkem. még nem is sokat montam. A többi meg vécé pappirra elég.nesze neked fog meg jól!”

„OV, bukni fogsz!”