Elkészült a bölcsek jelentése a Fideszről

HírKlikk 2020. január 3. 13:30 2020. jan. 3. 13:30

Az Európai Néppárt (EPP) február 3.-4.-én összeülő politikai gyűlése dönthet a tavaly márciusban felfüggesztett magyar tagpárt jövőjéről a pártcsaládban. Az EPP-hez közelálló források a Népszavát arról tájékoztatták, hogy elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, az úgynevezett „bölcsek” jelentése, és már Donald Tusk pártelnök asztalán fekszik. A politikus egyeztet a tagpártokkal. Német lapértesülés szerint, hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel.

A lapnak név nélkül nyilatkozó és az EPP döntéshozatalát közelről ismerő illetékesek nem tudták megjósolni a konzultációk eredményét és a politikai gyűlés határozatát. A következő négy hétben fog eldőlni, hogy az EPP milyen sorsot szán a Fidesznek – szögezték le, hozzátéve, hogy a jelentős befolyással rendelkező német kereszténypártok még nem jutottak dűlőre a kérdésről.

Az informátorok nem igen tartották elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást, és visszatér a kereszténydemokrata pártcsaládba, mintha mi sem történt volna. Valószínűbbnek ítélték a felfüggesztés meghosszabbítását, vagy a döntés néhány hónappal történő elhalasztását, kevésbé a párt kizárását. Lehetőségként számolnak azzal is, hogy végül a Fidesz veszi a kalapját, meg sem várva, hogy határozzanak róla.

Sok szakértő szerint, az Európai Néppárt számára ez lenne a legjobb megoldás. Megkímélné a magyar pártelnök-kormányfővel jó személyes viszonyt ápoló, bár politikai vitában álló lengyel Donald Tuskot a fájdalmas döntéstől, az EPP-t pedig a szakadással fenyegető belső vitáktól. Orbán Viktornak nem kevés híve van a pártcsaládban, és akadnak köztük olyanok is — elsősorban kelet- és közép-európaiak —, akik vele együtt távoznának, ha kenyértörésre kerülne a sor.

Ezzel függhet össze, hogy meg nem erősített hírek alapján, a Fidesz kijelölt „bölcsei” ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik. A magyar kormánypárt politikusai régóta hangoztatják, hogy az ernyőszervezet balra tolódott, letért a kereszténydemokrácia útjáról. Nem kizárt, hogy a Novák Katalin államtitkár és Varga Judit miniszter, valamint Szájer József EP-képviselő közreműködésével állítólag készülő értékelés arra is szolgálna, hogy megalapozza a Fidesz távozását az Európai Néppártból.

Az utóbbi hetekben az EPP két vezető politikusa is nyilatkozott a magyar kormánypártról. Szavaik jól illusztrálják, milyen érvek csapnak össze a vitákban. Donald Tusk az amerikai New York Times-nak azt mondta, hogy Orbán Viktor „túl messzire ment” a liberális demokrácia tagadásában. Ugyanakkor a pártcsaládban senki sem akarja megbüntetni a magyar miniszterelnököt a migrációval kapcsolatban elfoglalt — és Tusk szerint többnyire helyesnek bizonyult — álláspontja miatt.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor mostanáig nem teljesítette a Fidesz felfüggesztéséről hozott határozatba foglalt feltételeket, ezért még bizonyítania kell, ha maradni akar. Weber szókimondását az is magyarázhatja, hogy a január 31.-i Brexit következtében, az EP meghatározó frakciói jelentős vérveszteséget fognak elszenvedni a brit képviselők távozása miatt — kivéve az Európai Néppártot.

Vagyis az EPP immár könnyebb szívvel venne búcsút a 13 fideszestől, mint korábban. Ettől függetlenül, élénk gondolkodás folyik arról, hogy Deutsch Tamásék hogyan maradhatnának a néppárti frakció tagjai a szakítás után is. „Például úgy, ahogyan a nem párttag brit toryk is a politikai csoportban ültek 2009-ig” — mondta erről egyik informátorunk.

Forrás: Népszava