Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga

HírKlikk 2024. június 17. 12:45 2024. jún. 17. 12:45

Az állatvédelmi eljárások hatékonyságának, gördülékenységének erősítése érdekében elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga és képzési sorozata jogalkalmazóknak a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány jóvoltából.

Az alapítvány hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyeket bárki térítésmentesen letölthet.

Mint írták, lényeges, hogy az állatvédelmi eljárásokban részt vevő valamennyi szereplő – beleértve az állatvédelmi hatóságokat, jegyzőket, járási és kormányhivatalok ügyintézőit, állatorvosokat, rendőröket, polgárőröket és civil állatvédőket – alaposan ismerje a hatályos állatvédelmi jogszabályokat, hatásköröket, lehetőségeket, valamint a szakmai protokollokat és etikai szabályokat.

Csak a jogszabályok betartása és a helyes szakmai gyakorlat alkalmazása biztosíthatja az állatvédelem hatékonyságát, az egységes joggyakorlatot, valamint végső soron az emberek és az állatok védelmét – emelték ki.

Az állatvédelmi kompetencia program célja a hatékony és eredményes állatvédelmi tevékenység elősegítése. A program első fázisában modulszerűen felépített tananyagfejlesztésre, kiadványok összeállítására került sor, a program második fázisában online képzéseket, szakmai napokat és országjárást tervez az alapítvány. Ezek során lehetőség nyílik tapasztalatcserére, gyakorlati jellegű információk átadására, a helyi jó gyakorlatok megismerésére és a szakmai kapcsolatok erősítésére is.

A közlemény idézi Vetter Szilviát, az alapítvány kuratóriumi elnökét, aki elmondta, az állatvédelmi jog egy dinamikusan változó, fejlődő, sok esetben szigorodó terület, még azoknak sem mindig könnyű az eligazodás, akik napi szinten alkalmazzák a jogszabályokat.

Az ingyenesen elérhető, lektorált tananyagok segítségével azonban bárki hiteles, hatályos és gyakorlati jellegű információkat kaphat az állatvédelmi jogszabályokról és jó gyakorlatokról – tette hozzá.

Az állatvédelmi kompetencia program a tervek szerint személyes és online képzésekkel, illetve vármegyei országjárással folytatódik szeptembertől. Ennek első állomásaként az Országos Polgárőr Szövetség kijelölt állatvédelmi referenseinek szerveztek állatvédelmi szakmai napot – írták.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom