Ellentmondó kormányzati bejelentések a budapesti reptér bezárásáról

Kunhalmi Ágnes 2020. március 17. 15:00 2020. márc. 17. 15:00

Hétfőn arról kérdeztem a kormányt, hogyan lehetséges, hogy olyan fertőzött országokból, mint Franciaország vagy Spanyolország, mindenféle ellenőrzés nélkül, egyszerűen be lehet lépni Magyarországra. Nagy István miniszter válaszában kijelentette, hogy március 17-e éjféltől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repteret lezárják. Ezt többször is megerősítette.

Hétfő este Kovács Zoltán államtitkár már cáfolta a miniszter szavait, miszerint mégsem fogják lezárni a repteret. Külföldiek továbbra is elutazhatnak, belépni azonban csak magyarok léphetnek be.

Kedd reggelre kiderült, ez az információ sem volt pontos, a magyar utazó nem magyar állampolgár közeli hozzátartozója is beléphet Magyarországra.

A kormány 24 óra alatt három eltérő tájékoztatást adott a reptér bezárásával kapcsolatban. Nem először fordul elő a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy pontatlan, egymásnak ellentmondó információkról tájékoztatják a magyar családokat. Ez elfogadhatatlan, amikor a pontos, hiteles és azonnali tájékoztatás a leghatékonyabb fegyver a járvány kezelésében!

Sajnos, továbbra sem hajlandó a kormány kiterjeszteni a külföldről hazaérkezők tesztelését, így sem a Franciaországból, Spanyolországból, Németországból, Svájcból, illetőleg Ausztriából érkezőket nem szűrik. Azonnal cselekedni kell az ellenőrzések kiterjesztéséről, mert jelenleg már valamennyi uniós tagállamban találtak fertőzöttet. E kiterjesztés ma mindannyiunk érdeke.

Minderre való tekintettel, továbbra is válaszokat várunk arra:

1. Miért nem terjesztik ki a már korábban meghatározott országok körét az unió valamennyi tagállamára?
2. A már korábban meghatározott országokon túl, a többi súlyosan fertőzött országból haza érkező valamennyi magyar állampolgárt ellenőrzik-e?  
3. Hogyan kezelik a vegyes állampolgárságú családokat akár a szűrés, akár a karantén elrendelése esetén, azonos előírások vonatkoznak-e a családtagokra?
4. Összességében: miért nem adnak ki továbbra sem hatósági ellenőrzést a reptérre?

A kérdéseinket elküldtük az operatív törzsnek és elvárjuk, hogy mai, keddi sajtótájékoztatójukon megadják a válaszokat.