Elmenekült Kínából a hírszerzés egyik vezetője, aki a vírusról információkat szolgáltathatott az amerikaiaknak

HírKlikk 2021. június 21. 20:15 2021. jún. 21. 20:15

Nyugatra szökhetett a kínai hírszerzés egyik fontos vezetője és állítólag információkat is szolgáltatott a koronavírus eredetéről – írja az ausztrál News hírportál kínai ellenzéki médiaoldalakra hivatkozva.

Tung Csing-vej, a kínai Állambiztonsági Minisztérium miniszter-helyettese állítólag február 10-én repült titokban Hongkongból az Egyesült Államokba, lányával együtt. A híresztelések szerint információkat szolgáltathatott az amerikaiaknak a Vuhani Virológiai Intézet kapcsán, amely az utóbbi időben a koronavírus eredetével kapcsolatos elméletek középpontjába került.

Ha a hírek igazak, akkor Tung Csing-vej lenne a valaha volt legmagasabb rangú disszidens a Kínai Népköztársaságból – írja a Portfolio a Newsra hivatkozva.

Az utóbbi hetekben egyre több nyugati ország követelte, hogy Kína folytasson le átfogó vizsgálatot a koronavírus eredetének felkutatására. Ezzel párhuzamosan, egyre erősödött az az elmélet is, miszerint a vírus a vuhani laborból szabadulhatott ki. A laborból származás elméletének mostani erősödése mögött az állhat, hogy a vuhani virológiai labor három munkatársa is úgy megbetegedett 2019 novemberében, hogy kórházi kezelésre szorultak.

Forrás: Portfolio