Elő a védettségi igazolványokkal! Hibásak lehetnek az adatok

HírKlikk 2021. április 19. 10:41 2021. ápr. 19. 10:41

Egyre többeknek postázzák az – erőteljesen vitatott, gyakorlatilag érthetetlen módon, ámde a projektben résztvevő valaki(k)nek nagyon is sok hasznot hajtó – védettségi igazolványokat, s így mind több jelzés érkezik arról, hogy gyakran még az adatok sem stimmelnek rajta. Egy olvasónk családjában például a kézhez kapott három plasztikkártya közül mind a háromban rossz útlevélszám szerepel.

Azt tanácsoljuk az olvasóinknak, hogy alaposan nézzék át a védettségi igazolványukat, mielőtt elsüllyesztik a táskájukba/brifkójukba/igazolványaik közé. Ugyanis sok esetben nem pontos adatok vannak rányomtatva, ami akár még bajba is sodorhatja őket, ha egyszer tényleg használni akarnák a kártyát. Például külföldre utazva, kiderülhet, hogy rossz rajta az útlevélszám – ha ezt a határnál megvizsgálják, akár hamisítással is megvádolható lehet.

Az egyedi számozással ellátott, személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes igazolványon a név mellett szerepel az útlevélszám, a személyazonosító igazolvány száma, valamint az oltás ideje.

S hogy mi a teendő, ha kiderül, hogy rossz adat szerepel rajta? A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) kormányrendeletből nem derül ki, hogy mi ebben az esetben a teendő. Azt csak az egy hete közzétett tájékoztatóból tudhatjuk meg: „Amennyiben a védettségi igazolvánnyal kapcsolatosan probléma merül fel (pl. hibás adatok szerepelnek az igazolványon, a személy bár jogosult a védettségi igazolványra, de az nem kerül kézbesítésre, stb.) akkor személyesen a kormányablakban, illetve elektronikus úton a www.magyarorszag.hu weboldalon lehetőség van bejelentést tenni ügybejelentő kitöltésével.

Forrás: Hírklikk