Élőlánccal tiltakoztak a helyi civilek a Balaton-parti Club Aliga privatizációja ellen

HírKlikk 2020. szeptember 6. 14:55 2020. szept. 6. 14:55

Az Aligai Fürdőegyesület szombaton közös naplemente-nézésre, illetve vírusbiztos, kézfogásos élőláncra invitálta a balatonaligai lakosokat, illetve azokat, akik fontosnak tartják a Club Aliga területén a helyi közparkokat, sétányokat, közkutakat és mólókat.

Egy új kormányrendelet szerint, a Club Aliga üdülőövezet kiemelt nemzetgazdasági beruházássá vált, lehetővé téve a helyi szabályozások megkerülését. Az új rendeletnek köszönhetően, sok helyen akár ötvenről húsz százalékra csökkenhet a zöldterület aránya, illetve a 4,5 méteres épületek helyett, szakaszonként akár 18 méteres, vagyis gat emeletes építmények épülhetnek.

Az Aligai Fürdőegyesület legnagyobb félelme, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik. E megállapodás szerint, ugyanis a fejlesztőnek fenn kell tartania a helyiek által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat, és kezdeményeznie kell a kormánynál azok átadását az önkormányzatnak – írja a Merce.

A harminc éve működő fürdőegyesület lakossági fórumot is tartott az ügyben, ahol kiderült: a helyi lakosok és civilek attól tartanak, hogy elzárják hozzáférésüket a tóparthoz.

Az eseményen körülbelül ötvenen vehettek részt, és többek között felszólalt Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke is, aki beszámolt jövőbeli terveikről. A tagok közül a legtöbben még sokkban vannak, ugyanis a rendeletet egyetlen tollvonással fogadták el, anélkül, hogy egyeztettek volna a helyiekkel, egyelőre a jogszabályokat próbálják értelmezni.

Forrás: Mérce