Először lesz magyar ügyvezető igazgatója az IMF-nek

HírKlikk 2020. október 28. 21:30 2020. okt. 28. 21:30

Palotai Dániel, aki eddig a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, november elsejétől beül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfelső döntéshozó testületébe.

Az Index értesült arról, hogy a 24 tagú igazgatótanácsban Palotai Dániel a közép-kelet-európai országcsoport (Törökország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belorusz, Szlovénia és Koszovó) képviselője lesz, amitől azt reméli, hogy a térség számára kedvező eredményeket érhet el.

„Elsősorban a hazai érdekek hatékony képviseletét tartom feladatomnak, és hogy minél reálisabb, mélyebb és pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról” – mondta el a portálnak.

A feladat nem csak gazdasági, hanem diplomáciai is, mivel a testület nem csupán az IMF belső ügyeiről dönt, hanem mind a 190 tagországot érintő kérdésekről is.

Korábban nem volt jó az IMF és Magyarország helyzete, mivel a 2008 őszén kért IMF-hitel ellenében, megszorításokat vártak el a magyar kormánytól, miközben a GDP 80 százalékát meghaladó államadósság okán, amúgy is nagyon nehéz helyzetben volt a hazai gazdaság. Emiatt az Orbán-kormány 2010-ben visszautasította az IMF-programot.

„Ma már sokkal jobb Magyarország viszonya a Valutaalappal, mint tíz évvel ezelőtt, mivel közben az IMF-nél is belátták, hogy nem volt helyes a korábbi, főleg megszorításokon alapuló programjuk, amelyek nem vezethetnek sikerre, mivel csak elmélyítik a kialakult válságot, s így rontják a költségvetés egyenlegét is” – hangsúlyozta Palotai, aki szerint a járványhelyzetben különösen fontos, hogy az IMF kedvező hitelekkel támogassa a nehéz helyzetbe kerülő országokat.

Forrás: Index