Első magyar egyetemként, a CEU vállalja fel a Kiadatlan diplomák kiállítást

HírKlikk 2023. július 1. 11:25 2023. júl. 1. 11:25

Mégis lesz olyan egyetem Magyarországon is, amelyik bemutatja azoknak az ukrán diákoknak emléket állító kiállítást, akik az orosz agresszió miatt az ukrajnai háborúban vesztették életüket. Magyarországon eddig egy sem akadt, amelyik befogadta volna. A Közép-Európai Egyetem (CEU) hallgatóiból álló szervezőcsoport (Svitlana Dovhan, Olekszandr Ihnatenko, Nataliia Shuliakova, Olha Stasiuk és Jevhen Yashchuk) azonban mindenkit szeretettel vár a Kiadatlan diplomák című kiállítás megtekintésére és a megemlékezésre.

A július 3-tól július 20-áig tartó kiállítás helyszíne  a Közép-Európai Egyetem (CEU) épületében (1051 Budapest, Nádor utca 11. sz. 004 szoba) lesz, és hétfőtől péntekig 11.00 és 19.00, szombaton12.00-18.00 óráig lesz látogatható.

Mint arról a Hírklikk beszámolt, a kiállítást eddig a világ több mint 45 egyetemén mutatták be, de Magyarországon egy sem akadt, amelyik ezt megtette volna. Az embertelenség szégyenétől az mentett meg minket, hogy a BABtér, vagyis a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív tér Budaörs városának önkormányzatával közösen úgy döntött, hogy – Magyarországon először – befogadja az Unissued Diplomas / Kiadatlan diplomák című kiállítást.  A kiállítás május 20. és 22. között a BABtérben (Budaörs, Templom u. 12) volt látható.

Most örömmel olvastuk a hírt, hogy a CEU mégis megnyitja kapuját a kiállítás előtt. Magát az Unissued Diplomas kiállítást az UofT Kijev-Mohyla cserediákjai a The Ukrainian Canadian Students' Union (SUSK) kezdeményezték, és a világ különböző pontjain teszik látogathatóvá. A Kiadatlan diplomák a Föld különböző pontjain több mint 45 egyetemen először február 24-én, az orosz agresszió kezdetének első évfordulóján volt látható.

A kiállítást azért hozták létre, hogy emlékeztessék a világot a még mindig tartó háborúra és arra, milyen nagy árat fizetnek az ukránok naponta a szabadságért folytatott harcukkal. Azokra az ukrán diákokra emlékeztetnek, akik soha nem jutnak hozzá diplomájukhoz, mert életüket kioltotta az orosz támadás.

„Napjaikat a tanulószobákban töltötték. Hetente voltak kedvenc óráik, és olyanok is, amelyektől rettegtek. És milyen ijesztő volt számukra, amikor a lehetséges bukásra gondoltak. Ám számukra február 24-e után minden megváltozott. A tantermek bombázások színhelyévé és csataterekké lettek. A félelem megváltoztatta életüket és a bátorság átvette az irányítást.

Egyesek oklevelét soha nem adják ki. Mert Oroszország kioltotta leendő tulajdonosaik életét, amikor megpróbálta elvenni Ukrajna szabadságát” – olvasható a projekt honlapján.

A kiállítás helyszíne: CEU (1051 Budapest, Nádor utca 11.), 004 terem

Nyitvatartás: hétfő-péntek: 11:00-19:00 / szombat: 12:00-18:00

Audiovizuális tárlatvezetés: https://soundcloud.com/user-418708485/unissued-diplomas-audiotour-1