Magyarország hazai pálya Kínának

HírKlikk 2024. május 10. 17:30 2024. máj. 10. 17:30

Kína új kapukat talált Európa felé: Magyarország és Szerbia azonban különleges eset, mert a földrész nagy részén az eddiginél kritikusabban viszonyulnak Pekinghez. Ám ez még változhat. Mindenesetre mind Budapesten, mind Belgrádban hatalmas lelkesedéssel fogadták Hszit.

A politikus a térségben építhet óriási hatalmára. Úti célpontnak éppen azt két államot választotta, amely egyedül tart ki a kínaiak megingathatatlan híveként. Az elnök olyan világrendet képzel el, amelyben nem az USA játssza a vezető szerepet, viszont Kína a jelenleginél erősebb.

Az odavezető úton szövetségeseket keres és érdekszövetségekkel kísérletezik – írja a Die Welt. Nyugaton Franciaországba helyezi reményeit, a kontinens keleti felén viszont úgyszólván hazai pályán játszik. Erre szolgál az eredetileg 17+1-es, de mostanra kiválások nyomán 14+1 együttműködési formátum részvevői közül már sokan tisztában vannak a kínai szerepvállalás hátulütőivel, főleg a háború óta, de a gazdasági előnyök sem annyira egyértelműek.

A régióban a három balti állam és Csehország bírálja Kínát, Szerbia és Magyarország ezzel szemben tántoríthatatlan a másik póluson. A többiek jó része kétélű fegyvernek tartja a kínai kapcsolatot. Mégsem kívánnak lemondani a Pekingből érkező beruházásokról, valamint a gazdasági együttműködésről.