Elszabadult az infláció

HírKlikk 2020. február 13. 10:02 2020. feb. 13. 10:02

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 4,7 százalékos infláció sokéves rekordot jelent, 2016 januárja óta egyetlen hónap sem volt, amikor a mutató ilyen magas lett volna. Legutóbb 2012-ben járt 4 százalék fölött az infláció.

A januári áremelkedést befolyásolhatta, hogy a forint árfolyama mélyrepülésben van, február 12-én egy euróért már 340 forintot kellett adni – márpedig a forint árfolyamának gyengülése felfelé hajtja az importált termékek és szolgáltatások árát.

A 4,7 százalékos infláció már messze túl van a jegybank három százalékos inflációs céljától. Az MNB Monetáris Tanácsa eddig nem emelte az alapkamatot, érvelésük szerint a jegybanknak nincs árfolyamcélja (vagyis a forint árfolyamával nem foglalkoznak), az infláció középtávon pedig a jelenlegi, alacsony alapkamat mellett is a három százalékos cél környékére várható.

Quittner Péter, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeszes italok, a dohányáruk, az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

A dohányáruk ára átlagosan 11,3 százalékkal emelkedett, a jövedéki adóemelés hatására – tette hozzá.

Az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt a decemberi 5,9 százalékos drágulás után. A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal kerültek többe, a decemberi 7,7 százalékos emelkedést követően.

A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI/Hírklikk