Eltiltják az amerikai ingatlanosok nyerészkedését

Nagy Mariann 2023. november 4. 17:40 2023. nov. 4. 17:40

Az amerikai ingatlanközvetítők törvényellenesen hangoIták össze a jutalékfizetés módját és összegét – ezért most akár milliárdos kártérítést is fizethetnek a károsultaknak.

Több, mint 1,5 millió tagja van az Ingatlanközvetők Országos Szövetségének, emellett nagy, országos ingatlan-hálózatok működnek. A vád szerint a szakma titokban hangolta össze elképzeléseit, milyen és mekkora díjakat kérjenek szolgáltatásaikért.

Régóta követett általános gyakorlatuk szerint vevő és eladó mind a saját, mind a másik fél ügynökének megfizeti az ingatlanár öt-hat százalékának megfelelő közvetítési díjat. Ügyfelek egy csoportja megelégelte ezt a gyakorlatot, a magas, ráadásul kettős díjakat és beperelte az ingatlanosok érdekképviseleteit, valamint a nagy vállalkozásokat és a végül megítélthez hasonló kártérítést kértek.

Két nagy ingatlan-vállalat jóval kisebb, 55, illetve 83 milliós kártérítéssel akart kikerülni a csávából, de nem jártak sikerrel. A szövetségi esküdtszék úgy döntött, hogy a közvetítők eljárása sérti a tröszt-ellenes törvényeket. Ezzel a gyakorlattal fel kell hagyni és a károsultaknak megfelelő kártérítést is kell fizetni. Annak összegét 1,8 milliárd dollárban szabták meg azzal, hogy az ügyletek feltárása után ez az összeg akár a háromszorosára is nőhet.

A közvetítők a jövőben várhatóan megtárgyalják majd ügyfeleikkel, mekkora legyen a jutalék – sőt, az is lehetséges, hogy az ügyfél szabja meg, mennyit kíván fizetni, azaz vége az öt-hat százalékos jutalékoknak, írta a New York Times

A közvetítők érdekképviseletének milliárdos vagyona van, s a díjakat fizető tagságot felháborította, hogy a szövetség vezetői nem voltak képesek megvédeni érdekeiket. A súlyos ítélet előtt a szövetség vezetőinek szex-botrányai miatt került az érdeklődés homlokterébe.

Az ingatlancégek és szervezetük bírálta és elutasította a döntést, amelyet megfellebbeznek s arra számítanak, hogy több éves pereskedés következik. Piaci szakértők szerint viszont ez csak az első lépés volt az ingatlan-ágazat megrendszabályozásában. Az Igazságügyi Minisztérium várhatóan tovább vizsgálja, miként bonyolódnak az országban az ingatlan-üzletek s elsőrendűnek tekinti, hogy érvényt szerezzenek az összebeszélést tiltó, trösztellenes törvényeknek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom